Matematik

Linær sammenhæng

23. januar 2009 af SophieTheOne (Slettet)

Hej :)

Jeg har en opgave om linær sammenhæng, som jeg ikke rigtig forstår. Jeg har været på ferie i to uger og gået klip af en masse timer, hvor der blev forklaret hvad linær sammenhæng går ud på - desværre.
Grafen til opgave er vedhæftet.

Opgaven 1 : Figuren viser grafen for en linær sammenhæng samt enretvinklet treknt, hvis kateter er parallelle med koordnatakserne. Bestem en ligning for sammenhængen.

Jeg ved at til at finde ligningen gælder: a = y2-y1/x2-x1 og b = y1-ax1

Hvordan skal jeg vide, hvilke tal jeg skal bruge?

Opgave 2 :

En anden linær sammenhæng er givet ved y= - x + 0,75
Beregn grafens skæringspunkt.

Hvordan beregner man grafens skæringspunkt?

Håber virkelig der er nogle der vil hjælpe. Jeg vil ike være bagud og synes det er træls når min lærer ikke vil bruge tid på at hjælpe. 'Du kunne bare lade være med at tage på ferie' Siger han bare.

Sophiie

Vedhæftet fil: graf.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

I den første kan du se, at hældningskoeffecienten er 1/2 og punktet P(-3,0) tilhører grafen, så kan du nu opsætte udtrykket for linien ved blot at sætte disse værdier ind i linien.

I den anden menes der sikkert skæringspunkterne med akserne, du skal finde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2009 af himsen (Slettet)

opg a:

0 = 0.5*-3+b -> 0=-1.5+b -> 1.5=b

b= 1.5

f(x) = 0.5x+1.5

opg b

f(x) = -x+0.75

skæring med y-aksen

(0,0.75) ses af funktionen!

skæring med x-aksen

f(x)=0 -> 0=-x+0.75 -> x=0.75

(0.75,0)


Svar #3
23. januar 2009 af SophieTheOne (Slettet)

Erik & Himsen.

Mange tak for jeres hjælp.

I sær Himsens. Men har lige et spørgsmål til dig Himsen.

Hvordan kommer du frem til i opgave b at y er nul/ f(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Skærringen med y-aksen(x=0) beregnes:

f(x)=-x+3/4

f(0)=-0+3/4=3/4

Heraf at skærringspunktet med y-aksen: (0;3/4)

Hvis dette da var, hvad du spurgte om :-)


Svar #5
23. januar 2009 af SophieTheOne (Slettet)

dnadan :

Tak :)

Forstår det nu.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2009 af himsen (Slettet)

lineær funktion:

y0=a*x0+b

Hvor:

b = skæringen på y-aksen

dvs. simpel aflæsning!


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2009 af mathon

ret linje
y = ax + b
 

aksekæringsform:

x/(-b/a) + y/b = 1

................

skæring med y- aksen, hvis ligning er x = 0
                        y/b = 1
                              y = b

skæring med x- aksen, hvis ligning er y = 0
                        x/(-b/a) = 1
                        x = (-b/a)
 


Skriv et svar til: Linær sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.