Matematik

Hvordan løser jeg sådanne funktioner??

23. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Har forgæves kæst i adskillige timer nu, fatter simoelthen ikke hvordan jeg løser funktioner som f.eks.:

f(x)= (2/x3)-(3/x)

Vil MEGET gerne lærer det, så vil gerne bede om en FORKLARING og ikke et uragumenteret resultat..

Nå ja! hvornår kan jeg se om jeg skal bruge sætningen (f ο g)'(x0)??


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du udtrykker dig forkert, det du har er en funktion f(x), den kan du ikk løse entydigt. Mener du, hvordan du differentierer?


Svar #2
23. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Hov, ja lige præcis! Det er mig der er lidt væk. Jeg mener, hvordan bestemmer jeg den afledede?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Du bruger (kxa)'=akxa-1 og omskriver f, via potensregneregler, til f(x)=2x-3-3x-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Sådan her: Skriv funktionen som f(x) = 2*x--3 -3*x-1. Brug så f'(xn) = n*xn-1. Du får f'(x) = -3*2*x-3-1 = -6*x-4 og det er det samme som -6/x4. Kig nu godt på det, jeg har skrevet med fed skrift og lav selv resten.


Svar #5
23. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Det er netop det der for mit vedkommende, der ikke giver ¨mening! Tøre vædde på at vi i klassen ikek har gennem gået den sætning du henviser til.. Den kan kun løses med udgangspunkt i den sætning du henviser til, ikke?


Svar #6
23. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Ok Erik prøver lige, tak for det hurtige svar.


Svar #7
23. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Sådan her: Skriv funktionen som f(x) = 2*x--3 -3*x-1. Brug så f'(xn) = n*xn-1. Du får f'(x) = -3*2*x-3-1 = -6*x-4 og det er det samme som -6/x4. Kig nu godt på det, jeg har skrevet med fed skrift og lav selv resten.

f(x)= (2/x3)-(3/x) ⇔ f '(x)=2(-3) x3-(-1) - 3·(-1)·x1-(-1) =

-6x- -(3x2) = (-6/x4)-(3/x2)

så f '(x)=(-6/x4)-(3/x2)


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. januar 2009 af himsen (Slettet)

#5

Den sætning Dynin henviser til er identisk med Erik's, der bruges bare anden notation..


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. januar 2009 af himsen (Slettet)

negativt fortegn ganget negativt fortegn giver positivt fortegn

f(x) = (2/x3)-(3/x) = 2x-2-3x-1

f´(x) = -2*2x-3-1 -1*-3x-1-1 = -4x-4 + 3x-2 = (-4/x4)+(3/x2)


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. januar 2009 af Dynin (Slettet)

#7 f(x)=2x-3-3x-1 ⇒ f'(x)=-6x-4+3x-2 ................................. der gælder desuden ikke ⇔ ved diff. af funktioner


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. januar 2009 af himsen (Slettet)

#9!

ups!

f´(x) = -3*2x-3-1 -1*-3x-1-1 = -6x-4 + 3x-2 = (-6/x4)+(3/x2)


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det giver -6/x4 + 3/x2


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. januar 2009 af himsen (Slettet)

Giv mig preview!! plzz


Svar #14
23. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Det var da fandens... Har læst i den forbandede bog i to timer og nu hvor jeg et enkelt eksempel fra Erik kan jeg finde ud af det? :-S det var da godt nok absurd..


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#11 Hvorfor bruger du ikke eksponenterne i bjælken herover Himsen?


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. januar 2009 af mathon

fra
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=631426

har du

(2/x3)' = -6/x4

(3/x)' = (3*(1/x))' = 3*(1/x)' = 3*(-1/x2) = (-3/x2)
.................

f '(x) = -6/x4 - (-3/x2)  = 3/x2 - 6/x4 = (3x2)/x4 - 6/x4 = 3(x2- 2)/x4
 


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. januar 2009 af himsen (Slettet)

#15

Det gør jeg også.. Men når jeg kopier noget ind, bliver det ikke stående i eksponent, pænt træls!

Derfor; preview funktion tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#17 du skal bare markere det


Skriv et svar til: Hvordan løser jeg sådanne funktioner??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.