Kemi

masseprocent - eddikesyre i vand

03. november 2004 af Eva (Slettet)
hey :)

sidder lige lidt fast i en opgave, håbede at der var nogen som lige have tid til at hjælpe mig lidt ;)

husholdningseddike er en 4,8 masseprocent opløsning af eddikesyre i vand.
Beregn pH (densiteten sættes til 1,0 g/mL)

har ikke den fjerneste anelse om hvad jeg skal :(...
jeg ville jo nok opstille en reaktion mellem eddikesyre og vand, men når jeg ikke har syrens styrke ved jeg ikke hvordan jeg skal finde frem til koncentrationen af H3O+...

help please :(

Mvh Eva

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2004 af frodo (Slettet)

regn masse procenten om til en koncentration, og udnyt ellers at eddikesyre er en svag syre.

m% --> c:

tag udganbgspunkt i ex 1000g (~1L)
find massen af eddikesyre, og derefter stofmængde
c=n/V

Svar #2
03. november 2004 af Eva (Slettet)

okay det vil jeg lige prøve... takker :)

Svar #3
03. november 2004 af Eva (Slettet)

n = m/M
n = 1000 g / 60,05 g/mol
n = 16,653 mol


C = n/V
C = 16,653 mol / 1 L
C = 16,653 M

MF(CH3COOH : H3O+) = 1:1
Altså er koncentrationerne de samme.

[H3O+] = 16,653 M

pH = -log(16,653 M)
pH = -1,22

kan det virkelig passe at pH-værdien skal være så lav???

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2004 af Katty (Slettet)

Nej!

1L husholdningseddike, dvs. 48g eddike.
n = m/M = 48g/60,05g/mol = ?
formel koncentration eddike: c = n/1L
pH = 0,5*(pKs - log(c)

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2004 af Katty (Slettet)

den giver forresten 2,4

Svar #6
03. november 2004 af Eva (Slettet)

okay... nå ja ellers ville de nok ikke have oplyst at det var en 4,8 masse%...

tak for det ;)

Svar #7
03. november 2004 af Eva (Slettet)

det får jeg også nu :D whee ;)

takker.

Skriv et svar til: masseprocent - eddikesyre i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.