Kemi

empiriske formel

28. januar 2009 af husii (Slettet)

En vis mængde af et carbonhydrid giver ved fulstændig forbrænding 4,642 g carbondioxid og 2,281 g vand.

Beregn stoffets empiriske formel

a)

Da stoffet er et carbonhydrid så kan molekyleformlet kun indeholder C og H atomer
Fuldstændig forbrænding af et Carbonhydrid (CxHy):

CxHy+ D2O pil  xCO2 + ZH2

Jeg finder nu følgende forholdstal ved hjælp af TI-89, da jeg kender den molære masse for CO2 og H2O:
M(CO2) = 40,01 g/mol
M(H2O) = 18,02 g/mol
{4.642,2.281}/{40.01,18.02}= {.105476, .126582}
 

(jeg kunne ikke finde ud af mere så fik jeg den empiriske formel af de andre):

(C5H12)x

jeg vil gerne vide hvodan jeg kommer til den empiriske formel 

håber i kan hjælpe

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2009 af mathon

                     
                                  2CnH2n+2   +  (3n+1)O2     →    (2n)CO2   +   (2n+2)H2O
ækvivalentmængder       2 mol          (3n+1) mol             2n mol         (2n+2) mol
                                                                                             
haves følgende forholdstal {0.116021,0.126582} som imidlertid ønskes hele

hvorfor der regnes

{0.116021,0.126582}/0.116021)*x = {x,1.09102*x}
hvor

1.09102*x ønskes så godt som hel

hvilket er tilfældet for x = 11
hvor
1.09102*11 = 12,0013 ≈ 12
svarende til 2n+2 = 12

hvoraf
n = 5

hvorfor den empiriske formel er
                                                        (C5H12)y
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2009 af kscn (Slettet)

hej.. hvordan kommer i frem til forholdet?? forholdet mellem hvad er det I har opskrevet??

Jeg finder først M for CO2 og H2O

derefter finder jeg massen for henholdsvis CO2 og H2O , og derefter stofmængderne for CO2 oh H2O

også finder jeg forholdet mellem disse to stofmængder og udfra det har jeg den empiriske formel!!!

forstår ikke hvordan I kommer frem til { 0.116021, 0.126582} også videre...........??


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Du har stofmængderne for CO2 og H2O    { 0.116021, 0.126582} Det giver stofmængerne for C og H til { 0.116021, 2*0.126582} =  { 0.116021, 0.253164}     Forholdet mellem H og C i  carbonhydriden er altså 0.253164/0.116021 = 2.4002 ≈ 2.4. Så hvis der er 10 C må der være 24 H, eller det simpleste 5C til 12H.


Skriv et svar til: empiriske formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.