Kemi

Hjælp til beregning af mol.

09. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Mit spørgsmål lyder på:

Hvad fylder mest - et mol He (g) eller et mol CH4 (g) ved samme tryk og temperatur.

Trykket er: 101 kPa
Temperaturen: 20 grader

Kan ikke lige finde ud af hvordan jeg skal gøre det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Prøv at se lidt på idealgasligningen:

P * V = n * R * T

101325 * V = 1 *8,31 *273,15

V = 0,02240 m3 = 22,40 Liter ved 0 grader. Så kan du selv regne ud ved 20 grader.

Så kan vi konkludere at 1 mol (ideal)gas fylder 22,40 liter ved 0 grader. Parentesen skyldes at idealgasligningen ikke kun bruges på ideale gasser eller på hovedgruppe 8, som er ideale gasser, men bruges til alle gasser, velsagtens fordi fejlen ikke er ret stor.


Svar #2
09. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Hvad så med den anden med CH4?


Svar #3
09. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Så har jeg fået den til at give 24,11 L


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. februar 2009 af mathon

lige store stofmængder af forskellige gasser
ved samme tryk - når dette ikke er for stort -  og temperatur har samme volumen


Svar #5
09. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

øhhh den forstod jeg ikke lige?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2009 af mathon

sagt lidt mere upræcist
1 mol He og 1 mol CH4 har samme rumfang ved trykket er 101 kPa og temperaturen 20°C


Svar #7
09. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Okay men hvad er svaret så??

hvad fylder mest He eller CH4?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2009 af mathon

fylden = rumfanget


Svar #9
09. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Er altså ikke med på hvad du mener?? Jeg skal svare på hvad der fylder mest - et mol He (g) eller et mol CH4 (g) ved samme tryk og temperatur?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. februar 2009 af mathon

da fylden = rumfanget,
fylder de det samme   :-)


Svar #11
09. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Okay tak hehe, nok en fælde så...


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Hvis dette hjælper:

P1 * V He= nHe * R * T1 (1)

P2 * VCH4= nCH4 * R * T2 (2)

Hvor nHe=nCH4, samme tryk og temperatur, dvs. P1=P2 og T1=T2      α

(1)/(2):

(P1 * V He)/(P2 * VCH4)= (nHe * R * T1)/(nCH4 * R * T2 ) grundet α fås(regn selv lidt efter, hvis du er i tvivl):

VHe/ VCH4 = 1 <=> VHe=VCH4

Dvs. samme konklusion som mathon, de har samme volumen

Mvh. Dan


Svar #13
10. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Tak for svaret, men forstår ikke lige udregningen, har også kun kemi på c niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. februar 2009 af mathon

...#12 skrevet lidt anderledes - men med samme betydning

P*V(He) = n*R*T
P*V(CH4) = n*R*T                  da n, P og T er ens

hvoraf
ved division af de to ligninger

V(He)/V(CH4) = 1
og

                                                   V(He) = V(CH4)
 


Svar #15
10. februar 2009 af lillesnille (Slettet)

Mange tak :)


Skriv et svar til: Hjælp til beregning af mol.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.