Matematik

definitions- og værdimængder

13. februar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Hvordan gør jeg rede for definitions- og værdimængden af en funktion?

eks. funktionen: f(x)=3x-ln(4x)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Definitionsmængden ... for hvilke x giver f(x) mening? HINT kig på ln -delen


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Det står sikkert godt forklaret i din bog. En funktions definitionsmængde er den mængde af gyldige værdier (typisk x-værdier), for hvilken funktionen er defineret. En funktions værdimængde er den mængde af værdier (typisk y-værdier), som funktionen kan returnere. Lad os tage udgangspunkt i det givne tilfælde;

Funktionen ln(u) er kun defineret for for reelle tal større end 0 (vi har, at ln: R+ → R). Kravet (definitionsmængden) for den konkrete funktion er således, at 4x > 0 og derfor x > 0 ⇒ Dm(f) = { x ε R | x > 0 }. Værdimængden for f(x) findes ved at kende til den minimale funktionsværdi (det globale minimumspunkt) og den maksimale funktionsværdi (det globale maksimumspunkt), såfremt sådanne findes. Den konkrete funktion kan kun returnere værdier: f(a) ≥ 1 - ln(4/3). (f(1/3) = 1 - ln(4/3) er det globale minimumspunkt, som valideres ved at løse ligningen f'(x) = 0). Værdimængden for f(x) er således Vm(f) = [1 - ln(4/3) ; ∞[.


Skriv et svar til: definitions- og værdimængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.