Matematik

Tre ligninger med tre ubekendte

14. februar 2009 af christianlundbye (Slettet)

hej allesammen

Jeg skal bestemme forskriften for en parabel. Jeg har tre punkter: P(-3,0), Q(2,0) og R(1,5)

Ud fra de tre punkter kan man lave tre forskellige ligninger:

0=9a-3b+c

0=4a+2b+c

5=1a+1b+c

Men hvordan løser jeg tre ligninger med tre ubekendte?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2009 af 031090 (Slettet)

Du kan vel bare benytte Cas-værktøjet eller Ti-interactive?


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. februar 2009 af lepetitdanois (Slettet)

0=9a-3b+c, i denne isolerer du c

0=4a+2b+c, her indsætter du c-værdien og isolerer b

5=1a+1b+c, her indsætter du c-værdien og din b-værdi og finder a

resten burde vel være lige til?


Svar #3
14. februar 2009 af christianlundbye (Slettet)

Så det vil sige, at:

c=0-9a+3b her er c isoleret

0=4a+2b-9a+3b her er c indsat.

-5b=-5a her er b isoleret?

Er det rigtigt indtil videre?


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

c=0-9a+3b her er c isoleret

0=4a+2b-9a+3b her er c indsat.

-5b=-5a (=)

b=a her er b isoleret.

så kan du sige:

5=2a-9a+3a (=)

a=-5/4

du kunne også ha gjort noget andet: du kunne ha faktoriseret :

a(x+3)*(x-2) (=)

5=a*(1+3)*(1-2) (=)

a =-5/4

forskrift :

-5/4*x^2-5/4*x+15/2


Skriv et svar til: Tre ligninger med tre ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.