Kemi
opg 5.3 fra den røde KEMI bog
07. november 2004 af
camilla2 (Slettet)
Til 100 mL rent vand sættes 30 mL 0,050 M HCL.
a) beregn pH for opløsningen.
Den fremkomne opløsning blandes med 60 mL 0,040 M NaOH, og temperaturen reguleres til 25 C grader.
b) beregn pH for blandingen.
c) beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og Cl- i blandingen.
jeg har fået opg a) til pH 1,8
men ka ik lige finde ud af opg b & c??
er der evt. nogle bud på hvordan j ska løse dem, gerne med forklaringer......
a) beregn pH for opløsningen.
Den fremkomne opløsning blandes med 60 mL 0,040 M NaOH, og temperaturen reguleres til 25 C grader.
b) beregn pH for blandingen.
c) beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og Cl- i blandingen.
jeg har fået opg a) til pH 1,8
men ka ik lige finde ud af opg b & c??
er der evt. nogle bud på hvordan j ska løse dem, gerne med forklaringer......
Svar #1
08. november 2004 af Epsilon (Slettet)
Ak ja - kemi er langt borte...men jeg kan godt hjælpe dig lidt.
Det er ikke korrekt, at pH = 1.8.
Jeg tror også jeg ved hvad du har gjort galt.
pH = -log[H3O+]
og oxoniumionkoncentrationen er den samme som koncentrationen af HCl, fordi ionen indgår i stofmængdeforholdet 1:1.
Vi udregner
[H30+] = n(H3O+)/V(total)
= (0.050M)*(0.030L)/0.130L
= 0.0115...M
så
pH = -log[0.0115....] = 1.9 (afrundet)
Du har sikkert glemt de 30mL syre som hældes i de 100mL vand. Blandingens totale volumen er 130mL og ikke 100mL.
Med V = 100mL får du nemlig pH = 1.8.
Hjælper det?
Det er ikke korrekt, at pH = 1.8.
Jeg tror også jeg ved hvad du har gjort galt.
pH = -log[H3O+]
og oxoniumionkoncentrationen er den samme som koncentrationen af HCl, fordi ionen indgår i stofmængdeforholdet 1:1.
Vi udregner
[H30+] = n(H3O+)/V(total)
= (0.050M)*(0.030L)/0.130L
= 0.0115...M
så
pH = -log[0.0115....] = 1.9 (afrundet)
Du har sikkert glemt de 30mL syre som hældes i de 100mL vand. Blandingens totale volumen er 130mL og ikke 100mL.
Med V = 100mL får du nemlig pH = 1.8.
Hjælper det?
Svar #2
08. november 2004 af Epsilon (Slettet)
Fortsat...
b) Nu hældes 60mL 0.040M NaOH (base) i opløsningen, så blandingens totale volumen er 190mL.
Stofmængder inden syre-base-reaktion:
n(OH-)=0.040M*0.060L = 0.0024mol
n(H3O+)=0.050M*0.030L = 0.0015mol
H3O+ og OH- reagerer i forholdet 1:1, så efter reaktionen er der et overskud på 0.0009mol hydroxidioner.
Dermed er pOH=-log[OH-]=-log(0.0009/0.190)=2.32...
og af relationen pOH + pH = 14.00 (v. 298K (25 grader C), 1.0bar) fås nu at
pH = 14.00-2.32 = 11.7
er blandingens pH-værdi. Det er mit bedste bud.
c)De aktuelle koncentrationer af Na+ og Cl- må så være:
[Na+] = n(Na+)/V(total) = n(NaOH)/V(total) = (0.040M*0.060L)/(0.190L = 0.013M (afrundet)
[Cl-] = n(Cl-)/V(total) = n(HCl)/V(total) = (0.050M*0.030L)/(0.190L) = 0.0079M (afrundet)
idet Na+ og Cl- indgår i stofmængdeforholdet 1:1 mht. NaOH hhv. HCl.
Jeg håber, det er hjælp nok.
b) Nu hældes 60mL 0.040M NaOH (base) i opløsningen, så blandingens totale volumen er 190mL.
Stofmængder inden syre-base-reaktion:
n(OH-)=0.040M*0.060L = 0.0024mol
n(H3O+)=0.050M*0.030L = 0.0015mol
H3O+ og OH- reagerer i forholdet 1:1, så efter reaktionen er der et overskud på 0.0009mol hydroxidioner.
Dermed er pOH=-log[OH-]=-log(0.0009/0.190)=2.32...
og af relationen pOH + pH = 14.00 (v. 298K (25 grader C), 1.0bar) fås nu at
pH = 14.00-2.32 = 11.7
er blandingens pH-værdi. Det er mit bedste bud.
c)De aktuelle koncentrationer af Na+ og Cl- må så være:
[Na+] = n(Na+)/V(total) = n(NaOH)/V(total) = (0.040M*0.060L)/(0.190L = 0.013M (afrundet)
[Cl-] = n(Cl-)/V(total) = n(HCl)/V(total) = (0.050M*0.030L)/(0.190L) = 0.0079M (afrundet)
idet Na+ og Cl- indgår i stofmængdeforholdet 1:1 mht. NaOH hhv. HCl.
Jeg håber, det er hjælp nok.
Skriv et svar til: opg 5.3 fra den røde KEMI bog
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
