Matematik

afledet funktion

19. februar 2009 af biqqu (Slettet)

Jeg har problemer med denne opgave:

f(x) = 3lnx + x^2

f'(x) = 3* (1/x) ´x^2 --- og kan herfra ikke komme videre :s


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

En funktion f(x) = 3·ln x + x2, x > 0, har den første afledede funktion f'(x) = 3·(1/x) + 2x = 3/x + 2x, idet differentiationen af en sum er lig med summen af differentiationerne af de respektive led, dvs. (f + g)'(x) = f'(x) + g'(x). Det vides endvidere, at d/dx(ln x) = 1/x, x > 0.


Svar #2
19. februar 2009 af biqqu (Slettet)

kan godt se det du har lavet.. har du fået resultatet til (1/x) ??

f'(x) = (3/x) + 2x

Summen af differentiationerne: f'(x) og g'(x) - kender vi dem ikke?? Er det så ikke bare de to tal lagt sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

f'(x) = (3/x) + 2x ....er korrekt!

Det gælder helt generelt, at (f + g)'(x) = f'(x) + g'(x). Lad os i stedet benævne dem p(x) og q(x) af hensyn for ikke at forveksle funktionerne. Da fås

(i)     (p + q)'(x) = p'(x) + q'(x)

I dit tilfælde kan vi sætte p(x) = 3·ln x og q(x) = x2, så f(x) = p(x) + q(x). Når vi differentierer får vi f'(x) = (p(x) + q(x))' = p'(x) + q(x), jf. (i).


Svar #4
19. februar 2009 af biqqu (Slettet)

#3 det kan jeg godt se.. så når vi differentierr p(x) får vi p'(x)=(3/x) og npr q(x) differentieres får man 2x.. er det så svaret, altså = f'(x) = (3/x) + 2x .. kan ikke helt se hvad der nu skal ske, begge er nu differentieret og reglen (i) er også brugt


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#4.

Jep. Den afledede funktion - som skulle findes - er fundet: f'(x) = (3/x) + 2x. Står der i opgaven, at du skal noget yderligere i opgaven?


Svar #6
19. februar 2009 af biqqu (Slettet)

#5 nej, der står bare at jeg skal finde den afledte funktion. Jeg blev bare forvirret over, at du skrev (1/x) tidligere..

Kan du gøre det samme, med denne opgave: f(x) = x- ln(x/2)

Hvilken værdi har ln alene, når den skal differentieres??


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

f(x)=x-ln(x/2) er en sammensat funktion, og derfor skal du bruge reglen for dette.

(ii)     (f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x)

Der gør vi så:

f'(x)=1-1/(x/2)*1/2=1-1/x

Jeg forstår ikke, hvad du mener med ln's værdi alene?


Skriv et svar til: afledet funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.