Matematik

Volumen af beholder

20. februar 2009 af strangers

Hejsa

Jeg har funktionen f(x) = 0,5x2 som roteres 360 grader omkring y-aksen. Jeg skal bestemme beholderens volumen, men er i tvivl om hvilken formel man anvender hertil..

På forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2009 af mathon

du må have nogle y-grænser

Vy = 2π*ab∫x*f(x)dx        x ≥ 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det kommer an på, om du bruger cylindriske eller plane skiver. Du skal bruge det sidste, så er formlen V=2*pi*∫y*((k(y))2-(h(y))2)dy. x=h(y) og x=k(y). Så har du altså taget de inverse funktioner. Du kan også bruge følgende funktion V=2*pi*∫x*(g(x)-f(x))dx, hvor du integrerer fra x=a til x=b. Du skal huske, at grænserne ligger åsdan her: f(x)<y<g(x). Men prøv at tegne det op, du kan næsten ikke undvære en tegning her.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det nemmeste er, at du gør sådan her: y=½*x2 og så danner du den inverse funktionen (eller en del af den) f -1(x), x=√y, for x>0. Så bytter du rundt på x og y, så du får y=√x, det betyder i praksis, at du lægger figuren ned (se vedhæftede fil). Rumfanget bliver det samme, og så får du et simpelt udtryk, nemlig V=pi*∫2x dx. Så skal du bare sætte grænser ind, hvis du vil have rumfanget i tal

Vedhæftet fil:rumfang.doc

Svar #4
20. februar 2009 af strangers

#1

Grænserne er vel bare fra den ene side af y-aksen, da grafen er symmetrisk? dvs. fra 0;1?

Men er det så den "indre volumen" eller den "ydre"? Fordi jeg skal have rumfanget af beholderen således at jeg kan bestemme indeholdet af vand i den!

Til Erik: Takker du:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Der er kun et volumen LIm ∑pi*r2dx, du skal opfatte r som funktionen f(x) og pi*f(x)2dx som et volumenelement, du kan tegne det op. Der skelnes ikke mellem indre og ydre volumen, idet man regner beholderens væk for så tilpas tynd, at man kan se bort fra den.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2009 af mathon

i fald er x-grænserne 0 og √(2)

Vy = 2π*0√(2)∫x*(1/2)x2dx = π*0√(2)∫x*x2)dx = π*0√(2)∫x3dx = (π/4)[x4]0√(2) =
(π/4)*4 = π


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. februar 2009 af mathon

...eller

da dy/dx = x og dermed xdx = dy

Vy = 2π*01∫x*f(x)dx = 2π*01∫y*(xdx) = 2π*01∫y*dy = π[y2]01 = π*(12 - 02) = π


Svar #8
20. februar 2009 af strangers

Der findes jo to formler. Har fået at vide, at den ene er en snydeformel, da den angiver det omkringliggende volumen og ikke det indre.

Hvis jeg får en opgave om at bestemme omdrejningen omkring y-aksen, så er det bare direkte formlen:

Vy = 2π*ab∫x*f(x)dx x ≥ 0

???

mvh jansik:)


Skriv et svar til: Volumen af beholder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.