Kemi

titreringsopgaver i kemi - fatter det ikke

16. marts 2009 af charlottebi (Slettet)

Hej jeg har brug for hjælp til nogle titreringsopgaver i kemi, så håber der er nogen som kan hjælpe.

Opgave 1

Der skal fremstilles 750 ml 0,1 M KOH. Der skal tjekkes om den fremstillede KOH har den ønskede koncentration, dette gøres ved at titrere den med 25 ml 0,0633 M HCl. Der bruges phenolphtalein som indikator, og der titreres til farve omslag.

a. Hvad er det der er "lige meget af" i ækvivalenspunktet?

b. Opskriv reaktionsligningen.

c. Der forbruges henholdsvis 18,8 ml KOH og 13,3 ml KOH. Beregn koncentrationen af KOH for begge titreringer - hvilken en af titreringerne lyder mest sandsynlig?

Opgave 2

En opløsning af myresyre titreres med natriumhydroxid

a. Opskriv reaktionsligningen

b. Myresyre er en svag syre, ved titrering vil ækvivalenspunktet ligge omkring 9, hvilken indikator vil være egnet?

c. Der udtages 20 Ml myresyre og der titreres med 23,8 mL 0,150 M NaOH, beregn koncentrationen af myresyren.

På forhånd tak for hjælpen:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2009 af mathon

...og hvad har du forsøgt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2009 af mathon

reaktionsligning:
                                    KOH  +  HCl  →  KCl  +  H2O
ækvivalentmængder          1 mol   1 mol
dvs.
i mængdeforholdet KOH : HCl = 1:1

a)
n(K+) = n(Cl-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2009 af mathon

13,3 ml KOH
lyder mest sandsynlig


Svar #4
16. marts 2009 af charlottebi (Slettet)

Hvorfor gør det det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2009 af mathon

                                 n1    =     n2

                              V1*c1  =  V2*c2


Svar #6
16. marts 2009 af charlottebi (Slettet)

Hvor vil du hen med det? Forstår ikke lige hvad du mener.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2009 af mathon

Vbase*cbase = Vsyre*csyre

cbase = (0,025 L)*(0,0633 mol/L)/Vbase

cbase = (0,001583 mol)/Vbase

testberegning:
cbase1 = (0,001583 mol)/Vbase1 = (0,001583 mol)/(0,0188 L) = 0,08 mol/L

cbase2 = (0,001583 mol)/Vbase2 = (0,001583 mol)/(0,0133 L) = 0,12 mol/L


Svar #8
16. marts 2009 af charlottebi (Slettet)

Nu forstår jeg det meget bedre, mange tak skal du have:)


Svar #9
16. marts 2009 af charlottebi (Slettet)

kan du også hjælpe mig med den her c. Der udtages 20 Ml myresyre og der titreres med 23,8 mL 0,150 M NaOH, beregn koncentrationen af myresyren?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2009 af mathon

HCOOH  +  NaOH  →  HCOONa  +  H2O

HCOOH : NaOH  =  1:1

Vsyre*csyre = Vbase*cbase
csyre = Vbase*cbase/Vsyre

csyre = (0,0238 L)*(0,150 mol/L)/(0,020 L) = 0,1785 mol/L = 0,179 M


Svar #11
16. marts 2009 af charlottebi (Slettet)

tusind tak du:D


Skriv et svar til: titreringsopgaver i kemi - fatter det ikke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.