Matematik

kombinatorik hurtig opg (eksamen i morgen)

17. marts 2009 af Camip (Slettet)

hej alle

en hurtig opg om kombinatorik.

Du må vælge 2 af 6 edb-hæfter. på hvor mange forskellige måder kan du gøre det?

Håber på at få svar så hurtigts muligt- skal til eksamen til morgen:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2009 af UglenXD (Slettet)

6*5=30

Først kan du vælge mellen 6, herefter mellem 5


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2009 af bernitt-matematik.dk (Slettet)

Hej,

du skal bestemme på hvor mange måder du kan udtage 2 af 6 og hver det ikke har betydning i hvilken rækkefølge du udtager de 2. Det hedder at udtage en uordnet stikprøve uden tilbagelægning - og det har du en formel til, hvor n er tallet 6 og p er tallet 2

antal = n!/((n-p)!xp)

n! betyder i dit eksempel 6x5x4x3x2x1 og (n-p)! betyder i dit eksempel (6 - 2)! x 2 = 4x3x2x1x2

når du sætter tallene ind i formlen får du at 6x5x4x3x2x1 skal divideres med 4x3x2x1x2. Det giver:

6x5/2 = 15


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2009 af bernitt-matematik.dk (Slettet)

Hej igen,

Svar 1 fra UglenXD er forkert: Den metode kan kun bruges hvis det har betydning i hvilken rækkefølge du vælger de to hæfter (hedder ordnet stikprøve uden tilbagelægning).


Svar #4
17. marts 2009 af Camip (Slettet)

tak for svar.

hvordan ved jeg om det er ordnet eller uordnet stikprøve?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2009 af bernitt-matematik.dk (Slettet)

Hvis du er ligeglad med i hvilken rækkefølge du vælger de to hæfter, så er det uordnet - f.eks. du vælger bare to som du vil købe.

Hvis det har betydning hvilket af de to du vælger først, så er det ordnet: f.eks. du vælger først et hæfte du vil læse nu og derefter et hæfte du vil læse bagefter.

Et andet eksempel:

På et forboldhold med 11 spillere skal du vælge to, der skal til dopingprøve. Uordnet: fordi begge der skal vælges skal prøves.

På et fodboldhold med 11 spillere skal du vælge to, den første der vælges skal afgive en urintest og den anden en blodprøve. Ordnet: fordi ordenen - rækkefølgen - de vælges i har betydning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juli 2009 af Fejlfinder (Slettet)

#2 har en trykfejl!

antal = n!/((n-p)!xp) i det generelle tilfælde skulle stå antal = n!/((n-p)! p!), således at binomialformlen også kan bruges nå p er forskellig fra 2 ;-)


Skriv et svar til: kombinatorik hurtig opg (eksamen i morgen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.