Matematik

Optimere funktion

25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 ok guys...

Situation:

Tdc installerer internet i togene og vil gerne vide hvad forholdet mellem pris og bruger af nettet i procent er. Derefter vil de godt vide hvad deres omkostninger er.

A er antal menneskerd er bruger nettet i procent

P= pris på nettet pr. time i kr.

det havde jeg ingen problemer med at sætte op i den første graf...

A = f(P)

dvs.

f(x)= 90-20*x^(0,3)

------------------

det bliver værre...

der er 1.000.000 mennesker med togene hver måned. Nettet koster 10.000 om måneden at vedligeholde...

f(x) er mennesker i procent der bruger nettet

g(x) er den nye funktion som skal sige om det kan betale sig for tdc at installere det skide net.

g(x)= 1.000.000 * (f(x)/100) - 10.000

Det giver en fucked up graf men pyt med det...

Nu skal jeg finde ud af hvad den bedste pris for nettet vil være...

jeg fik et tip af min lærer om at vi kunne bruge noget differentiering måske... problemet er bare at det lærer vi først næste år....

Er der ikke en venlig sjæl eller 2 som kan give et par hints her til hvordan jeg løser det problem her...

der står også noget om at det vil være den optimale værdi til P altså den højeste værdi af g(P)... men det er lidt for tåget til jeg forstår det...

jeg har opgaven som .pdf hvis nogen ønsker at se den??


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Jeg vil gerne se opgaven.


Svar #2
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 det er opgave 5

Vedhæftet fil:TDC-opg.pdf

Svar #3
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 fandt ud af at jeg havde lavet en fejl...

den skal se sådan her ud...

g(x)= (1.000.000 * (f(x)/100))*x - 10.000


Svar #4
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 Hvordan differentierer jeg den funktion... kan kun gøre det på mere simple funktioner...


Svar #5
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 ingen der kan hjælpe og forklare???


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

f(x) = 90 - 20*x0,3  og  g(x) = 10000*f(x)*x - 10000. Dvs., at g(x) = (-20*x1,3 + 90*x)*10000.


Svar #7
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 eeh??

hvor kommer de million besøgende hver måned ind??

er g(x)= (1.000.000 * (f(x)/100))*x - 10.000 ikke lige så rigtig...

og hvordan skal jeg differentiere den??


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Mdl. ftj. = instægt - 10.000 = pris*andel - 10.000 = p*(A % af 1.000.000) - 10.000 = (p*A - 1)*10.000

g(x) = (x*(90-20*x0,3) -1)*10.000 = (-20*x1,3 + 90x - 1)*10.000

Ang. din forskrift: g er en funktion af x, og så bør der ikke indgå andre variabler end x og g(x).

g'(x) = (-20*1,3*x0,3 + 90)*10.000 = 0 for 20*1,3x0,3 = 90.


Svar #9
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 nej brugte også kun f(x) for en mheds skyld så det ikek blev en for lang ligning... i min aflevering står det korrekt...

jeg kan godt følge dig nu faktisk...

bortset far 2 ting

hvorfor sætter du x i ^1,3 0g sætter -1 på??

jeg kan regne ud der er en sammenhæng imellem men jeg kan ikek se hvordan??

EDIT: kan jeg faktisk godt se nu...


Svar #10
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 en anden ting...

i differentieringengen ændrer du til ^0,3 igen... og ganger med 1,3...

why is that??

og hvad med -1... det er også væk...


Svar #11
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 ikke nogen forklaring??


Brugbart svar (1)

Svar #12
25. marts 2009 af lkjhgf (Slettet)

Du kan få en forklaring af mig. Når man differentierer en funktion x^n, bliver den til nx^(n-1). Man skal altså trække eksponenten ned foran og fratrække én i eksponenten.


Svar #13
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 ok mange tak...


Skriv et svar til: Optimere funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.