Kemi

Egnet indikator?

16. april 2009 af HUA (Slettet)

Phosphorsyrling, H3PO3, er en dihydron syre med pKs(H3PO3) = 1,20 og pKs(H2PO3-) = 6,70.

- Foreslå en egnet indikator til titrering af H3PO3 som en monohydron syre.

Er der nogen der kan hjælpe mig med dette? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Du skal finde en indikator, som har omslagsområde mellem 1,2 pH og 6,7. Ækvivalenspunktet vil nok ligge ca. lige i mellem altså ved en pH omkring 3,5. Hvad med at bruge bromphenolblåt, det har et omslagsområde omkring 3,0-4,6, methylorange (3,1-4,4) kan også bruges.


Svar #2
17. april 2009 af HUA (Slettet)

men det er jo pKs-værdierne, der er på 1,2 og 6,7 og ikke pH-værdierne.....


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Fosforsyre er en polyprot syre, som ved titrering med fx OH-, først vil fuldstændig omdannes til dihydrogenphosphat ved titrering. Når alle H3PO4 har reageret, begynder dihydrogenphosphaten at reagere indtil der ikke er mere af den.

Vi ved at titreres fosforsyre, vil der dannes en buffer, eftersom at der efter titreringens start både omdannes H3PO4 til H2PO4-, altså det korresponderende syrebasepar i samme opløsning. Ud fra bufferligningen kan man se, at ved pKs-værdierne er pH = pKs (bufferligning: pH = pKs + log(B/S), her vil midtvejs mod ækvivalenspunktet (mol-mæssigt) være lige meget syre som korresponderende base, altså bliver formlen pH = pKs + log(0). Vi kan derefter med sikkerhed sige, at tilsættes den dobbelte mængde mol titrator, vil man nå 1. ækvivalenspunkt, tilsættes 1,5 gange så mange mol når vi til 2. pKa-værdi (hvis den eksisterer).

Altså er det nogenlunde rimeligt, at antage at 1. ækv. punkt pH-mæssigt ligger ca. midtvejs mellem 1. og 2. pKa-værdi.

Håber det hjælper.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2009 af Darwin (Slettet)

Det gælder helt generelt for et polyprotisk syresystem (buffersystem), med 1 >> Ks1 >> Ks2, at:

[H+]eq ≈ √(Ks1Ks2) ⇔ pHeq ≈ 0.5(pKs1 + pKs2)


Svar #5
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Hvorfor tager man egentlig ikke HPO42- s pKS-værdi med i beregningerne?


Skriv et svar til: Egnet indikator?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.