Kemi

Gibbs energi - ligevægtskonstant (

24. april 2009 af cakop (Slettet)

For følgende ligevægt:

CH3COOH (aq) + CH3CH2OH (aq) -> CH3COOCH2CH3 (aq) + H2O (l)

har jeg beregnet følgende teoretiske ligevægt:

delta G =G (CH3COOCH2CH3) + G(H2O) - G(CH3COOH) - G(CH3CH2OH)   =

-332,71 kJ/mol - 237,13 kJ/mol +389,45 kJ/mol +174,13 kJ/mol= -6,26 kJ/mol

ved at bruge - delta G = R*T*ln(K):

- delta G = R*T*ln(K) <=>  -(-6,26) =0,0831*298 *ln(K)

=> ln(1,28)

e^1,28 = 3,62

Er 3,62 dermed ligevægtskonstanten for esterligevægten??


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2009 af mathon

du har rod i enhederne

R = 8,31 J/(mol*K) = 0,00831 kJ/(mol*K)

...............
som
i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=673417


Svar #2
24. april 2009 af cakop (Slettet)

med R=0,00831 kJ/(mol*K) giver det ln(12,5)

=> e^12,5 = 271.317

en ligevægtskonstant der er så stor??


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2009 af mathon

ln(K) = 2,53

K = e2,53 = 12,6


Svar #4
24. april 2009 af cakop (Slettet)

ok..

så er det vel realistisk, at jeg ud fra forsøg har fået K = 5,5, da det er en meget langsom reaktion (der tilsættes nemlig svovlsyre som katalysator)  ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2009 af mathon

...hvis I har haft for travlt med at få frikvarter, er det en mulighed...


Skriv et svar til: Gibbs energi - ligevægtskonstant (

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.