Fysik

Haglets fart? søges hjælp..

26. april 2009 af visuu1 (Slettet)

Et hagl affyres fra et luftgevær hen mod en lille blyplade, der er fastgjort til en
væg. Haglet sætter sig fast i blypladen, som derved opvarmes. Tabellen viser
måledata fra eksperimentet.

Haglets masse 0,53 g
Blypladens masse 17,95 g
Temperaturstigningen i blypladen 2,4 °C


a) Hvor meget stiger blypladens indre energi?

b) Forklar, hvordan man ud fra de viste måledata kan bestemme haglets fart.
Gør herunder rede for de relevante antagelser.
Bestem en værdi for haglets fart.

Jeg har lavet a), som jeg har fået til 5,6004 J, men hvordan laver jeg b)? Håber nogen kan hjælp mig med den.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2009 af kieslich (Slettet)

Stigningen i termisk energi kommer fra den kinetiske energi ΔEterm + ΔEkin = 0. Og den kinetiske energi før haglet rammer pladen er Ekin = ½*m*v2


Svar #2
26. april 2009 af visuu1 (Slettet)


#1: Er vidst ikke helt med, hvordan bestemmer jeg en værdi for farten?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2009 af kieslich (Slettet)

Sæt dine værdier ind i formlen fra #1: 5,6J = ½*m*v2  du kender m, så det er bare at beregne v.


Svar #4
26. april 2009 af visuu1 (Slettet)

Okay, nu er jeg med. Hvad bliver enheden for v^2?

 


Svar #5
26. april 2009 af visuu1 (Slettet)

 Forresten skal jeg lave gram om til kg?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2009 af kieslich (Slettet)

enheden for v2 er m2/s2,  og #5 ja alt skal laves om til SI enheder


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2011 af MrKimCool (Slettet)

 Hvordan finder man frem til den indre energi i spørgsmål a) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2015 af psykosee (Slettet)

 Hvordan finder man frem til den indre energi i spørgsmål a) ?


Skriv et svar til: Haglets fart? søges hjælp..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.