Matematik

funktioner

06. maj 2009 af semen (Slettet)

hej

jeg har en opgave , der ser sådan ud:

f(x) = 350 / 1+8 . e^ -0,20x

hvordan kan jeg isolere x hvis f (x) =200 ??

næste spørgsmål er : bestemme f' (x7) og gøre rede for hvad dette tal betyder ??

skal jeg ikke bare skrive 7 istedet for x og regne det ud?

tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: f(x) = 200 betyder, at 200 = 350/(1+8exp(-0.2x))

Jeg forstår ikke din anden del af opgaven. Skal du bestemme f'(x) eller f'(7)?


Svar #2
06. maj 2009 af semen (Slettet)

obs:))

ja, f'(7)


Svar #3
06. maj 2009 af semen (Slettet)

men jeg ved ikke hvordan kan jeg isolere x i den 1 del af opgave..

skal jeg bruge ln ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Ja, men ikke i første omgang. Start med at gange på hver side med (1+8exp(-0.2x))


Svar #5
06. maj 2009 af semen (Slettet)

200 = 350 / 1+8. e ^ -0,20x

200 . 350 = 1+8 . e^ 0-0,20x

200.350 - 1 =8 . e ^ -0,20x

(200.350-1)/8 = e ^ -0,20x

ln (200.350-1)/8 =-0,20x . ln (e)

ln (200.350-1)/8 ) / 0,20 =x. ln (e)

x  =ln (200.350-1)/8 ) / 0,20 / ln (e)
 

passer det??


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Hvad betyder . ? Altså 200.350.


Svar #7
06. maj 2009 af semen (Slettet)

jeg er helt forviret nu..

hvis jeg starter med at gange med 1+8.e^-0,20x

så :

200. (1+8.e^-0,20x) = 350

er det sådan du mener?


Svar #8
06. maj 2009 af semen (Slettet)

så bliver de :

ln(1450.(200e^-0,20) = 12,3776 ????

x = 12,3776

kan du hjælpe mig med at forstå det ???

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#7+8: Ah, det er fordi du bruger punktum i stedet for stjerne som gangetegn. :)

Hvis du ganger igennem med (1+8exp(-0.2x)) så får du:

200 * (1+8exp(-0,2x)) = 350 => 1+8exp(-0,2x) = 350/200

Prøv selv videre.


Svar #10
06. maj 2009 af semen (Slettet)

jamen, det jeg ikke kan forstå er at hvordan kan jeg få eksponenten ned...

jeg siger: 350/200 = 1+8e^ (-0,2x)

1.75 = 1+8e^ (-0,2x)

skal så 1 gå på venstre side?

1.75 -1 = 8e^ (-0,2x)
 

0.75 /8 = e ^ -0.20x

0.09375 = e ^ -0.20x
 

passer det indtil videre? og hvis ja, hvad skal jeg så gøre bagefter?


Svar #11
06. maj 2009 af semen (Slettet)

jeg tror at jeg har forstå det...tusind tak for hjælpen..


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#10+11: Så skal du tage den naturlige logaritme på hver side, men hvis du selv har fundet ud af det, så er det jo fint. =)


Svar #13
06. maj 2009 af semen (Slettet)

ja, tak... man kan også bruge solv fra starten ved at skrive

solve (200=350/(1+8e^-0,20x),x)

så er svaret 11,8356

og hvis man kontrollere den passer den fint... men mange tak for hjælpen.:-)  men du kan hjælpe mig men 2 del af opgave...

skal jeg dif. min forskrift før jeg sætter 7 i x's plads? hvordan skal jeg gøre det?:-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Ja, det skal du. Og du kan vælge at bruge reglen for differention af en kvotient eller reglen for sammensat funktion.


Skriv et svar til: funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.