Fysik

MEGET HURTIG HJÆLP!!!

11. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Vi har i fysik lavet et forsøg med STÅENDE BØLGER PÅ EN STRENG, men databehandlingsafsnittet siger mig simpelthen intet, intet, intet!!!! Jeg er fuldkommen lost!!

Vil I ikke nok hjælpe mig meget hurtigt da jeg skal aflevere opgaven i morgen!!!

Vi målte fra en vibrator til en snors endepunkt L, som var :

3m og 65cm.

Vi målte en række frekvenser med et variende antal buge som ses i nedenstående skema:

Frekvens f         40,75 Hz         16,34 Hz       58,61 Hz          58,01 Hz         73,72 Hz        106,6 Hz
Antal buge        10                     4                     7                       14                    18                     26

Ud fra strengens længde og antallet af buge skal bølgelængden for hver enkelt måling udregnes

HJÆLP!!

Hvad er sammenhængen mellem snorens længde og bølgelængden - lav en formel.

HJÆLP!!

Udregn 1/f, hvor f = frekvensen, find den bedste rette linje over en graf hvor λ (y-værdierne) er funktion af 1/f (x-værdierne).

HJÆLP - jeg beder Jer!!!

Sammenlign forskriften med den teoretiske f * λ = v og angiv værdien af hastigheden i stregen bestemt ud fra grafen.

HJÆLP - HJÆLP - HJÆLP!!

Vil I ikke nok forklare mig det trin for trin!??? - meget nemt og forståeligt - gerne via udregningseks.!!!! Jeg er virkelig ikke særlig god til denne opgave!!!

Mange hls.

Marie.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Vi målte fra en vibrator til en snors endepunkt L, som var :

3m og 65cm.

Vi målte en række frekvenser med et variende antal buge som ses i nedenstående skema:

Frekvens f         40,75 Hz         16,34 Hz       58,61 Hz          58,01 Hz         73,72 Hz        106,6 Hz
Antal buge        10                     4                     7                       14                    18                     26

Ud fra strengens længde og antallet af buge skal bølgelængden for hver enkelt måling udregnes

der er ti buge på  3,65m så 1 bug = 3,65/10 = 0,365. 1 bug = 0,5 λ   =>  λ = 2*0,365m = 0,73m

Hvad er sammenhængen mellem snorens længde og bølgelængden - lav en formel.

L = n*(længde af bug) = n*0,5*bælgelængde = n/2 *λ,  hvor n er et heltal.

Udregn 1/f, hvor f = frekvensen, find den bedste rette linje over en graf hvor λ (y-værdierne) er funktion af 1/f (x-værdierne).

Lav en regression: I liste 1 indtastes 1/f = 1/40,75 = ...      I liste 2 indtastes de fundne bølgelængder.

Regressionen bliver altså λ = a*1/f   <=>  f*λ = a

Sammenlign forskriften med den teoretiske f * λ = v og angiv værdien af hastigheden i stregen bestemt ud fra grafen.

Hastigheden er altså lig med hældningen på grafen.

Det skulle da kunne sætte dig igang.


Svar #2
11. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Hvor er det dog sødt af dig!!!!!!! Tusind, tusind tak!


Svar #3
11. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Ps. Jeg har nu fundet forskriften for den bedste rette linje .. og skal sammenligne med den teoretiske forskrift f * λ = v .. og skal finde hastigheden af strengen bestemt ud fra grafen ...  Kan du igen forklare mig hvorledes jeg gør dette???

Og jeg har fået den bedste rette linje til at være y = 0,0003x – 0,0001  ....   (passer det?) .... og skal sætte de aktuelle symboler og enheder istedet for x og y - hvordan kommer den så til at lyde??? (forskriften!)


Svar #4
11. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Og hvorfor bliver frekvensen for den samme indstilling af fx 10 buge højere hvis snoren strammes????

Hvad ville der ske med frekvenserne hvis stregen var kortere, længere eller havde en anden tykkelse????


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2009 af kieslich (Slettet)

lidt udregninger

Vedhæftet fil:snorbølge.doc

Svar #6
12. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Tusind, tusind, tusind, tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2009 af mathon

#4

der gælder

v = √(T/mL)

hvor
v er transversalbølgens udbredelsesfart mål i m/s
T er trådspændingden målt i N
mL er trådmassen pr. enhedslængde målt i kg/m

λo = 2L                    fo = v/(2L) = (1/(2L))*√(T/mL)
λ1 = (2L)/2               f1 = v/L = 2fo
λ2 = (2L)/3               f2 = 3v/(2L) = 3fo  
............

λn = (2L)/(n+1)        fn = (n+1)v/(2L) = (n+1)fo

af
f = (1/λ)*√(T/mL)
ses at

f er proportional med √(T) for konstant λ
 


Skriv et svar til: MEGET HURTIG HJÆLP!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.