Kemi

Ionprodukt / Opløselighedprodukt - sammenhængen?

14. maj 2009 af jegvilhedde (Slettet)

Skal til skr kemi A eksamen i morgen, men jeg er blevet i tvivl om sammenhængen mellem ionproduktet, opløselighedsproduktet og opløseligheden generelt. Er der nogen, der har styr på dette og eventuelt kunne forklare mig det?

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2009 af mathon

hvis
det tungtopløselige stof AmBn har ionproduktet Kc

AmBn(aq) <---> m*Ap+(aq) + nBq-(aq)

[Ap+]*[Bq-] = Kc

er dets opløselighed i mol/L

s = n+m(Kc/(mm*nn))

når ionproduktet
[Ap+]*[Bq-] > Kc  dannes bundfald af AmBn(s) og ligevægten forskydes mod venstre
[Ap+]*[Bq-] < Kc  forskydes ligevægten mod højre
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. maj 2009 af mathon

eksempel
Ca(OH)2 har Kc = 3,1*10-5 M3

s = 3((3,1*10-5 M3)/(11*22)) = 0,019789 M = 0,019789 mol/L

omregnet til g/mg pr 100 mL:
(0,019789 mol/L)*(74,10 g/mol) = 1,4664 g/L = 0,14664 g pr. 100 mL = 146,64 mg pr 100 mL


Svar #3
14. maj 2009 af jegvilhedde (Slettet)

Tak :)


Skriv et svar til: Ionprodukt / Opløselighedprodukt - sammenhængen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.