Kemi

Hvilken form forekommer syren på?

19. maj 2009 af strangers

Hejsa

Citronsyre har nedenstående bjerrum diagram:

http://peecee.dk/upload/view/166155

Så spørges der om:

Hvilke former fidnes citronsyre på ved pH 4? Hvad er den procentvise fordeling heraf?

Er der en metode jeg kan bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Kan af en eller anden grund ikke se bjerrum diagrammet, men jeg tror alligevel, jeg ved, hvad du skal gøre.

Ved denne pH er citronsyre sikkert en buffer. Derfor bruges bufferligningen til at finde forholdet.

pH=pKa + log (B/S) (----) B/S (altså et forhold) = 10^pH-pKa

pH har du og pKa slår du op. Du får så et forhold, som fortæller, hvor meget der er hver på hver form. Er det fx 4, kan det skrives som brøken 4/1, hvilket vil sige, at der er 20% af syren og 80% base.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2009 af mathon

Ys = 1/(1+10pH-pKs1)
eller
aflæsning


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

C6H8O7, C6H7O7 samt C6H6O7.

Fordelingerne kan aflæses


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

#1 Kalder man det ikke en puffer, eller kan man kalde det begge dele?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Mener det er det samme. Har i hvert fald set begge navne blive brugt om præcis den samme ting.


Svar #6
19. maj 2009 af strangers

Tak for jeres svar

Er det så nok at bruge den udledede formel, som Mathon kommer med, og sige at x antal procent er på baseform og x antal procent er på syreform?

Skal man ikke skrive hvor de er osv.? og hvad formlerne er?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2009 af mathon

cbase/csyre = (1-Ys)/Ys = (1/Ys) - 1 = 1+10pH-pKs1 - 1 = 10pH-pKs1


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2009 af mathon

syre under kurven
base over kurven


Svar #9
20. maj 2009 af strangers

Hej Mathon

Så nedenstående er formlen man anvender:

Ys = 1/(1+10 pH-pKs1)

Gutti gut, den er jeg med på:)

Men hvad er denne formel så:

10 pH-pKs1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2009 af mathon

10pH-pKs1 = 104-3,08 = 8,31764


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. maj 2009 af mathon

Ys = 1/(1+8,31764) ≈ 0,107 = 10,7%

ved pH = 4 forekommer
citronsyre H3Ci
således
som
    10,7% H3Ci
     89,3% H2Ci-


Skriv et svar til: Hvilken form forekommer syren på?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.