Kemi

Forsøg phosphorsyre

13. juni 2009 af birthe_non (Slettet)

Hejj

Jeg er stødt på denne opgave jeg ikke kan løse til en rapport


8. Bestem koncentrationen af kulsyre(carbonsyre) i den afgassede Coca-cola, idet det antages, at fosforsyre og kulsyre(carbonsyre) er de eneste syrer i denne cola. Kommenter antagelsen og resultatet.
 

I forsøget har jeg to kurver en for titrering af almindelig fosforsyre og en for titrering af colaens syre.

2. ækvivalenspunkt phosphorsyre= (14, 7.5)

2. ækvivalenspunkt cola= (20 mL, 7.5)

Men hvordan anvender jeg disse tal til at beregne koncentrationen af kulsyren i cola?


Svar #1
13. juni 2009 af birthe_non (Slettet)

C= n/V


N= c(OH-)*V(OH-)

0.100 M= n/ 0.006
N= 0.100 M * 0.006= 0.0006 mol


Da kulsyre og hydroxidioner reagerer i forholdet 1:1 kan koncentrationen af kulsyre bestemmes ved, at finde molarmassen for kulsyre H2CO3
H= 1.008 C= 12.01 O= 16
M(kulsyre)= (1.008*2)+12.01+(3*16) = 62.026 g/mol
 

n= m/M n= 0.0006 mol/ 62.026 g/mol = 0.0000097 mol
 

c(H2CO3)= n(H2CO3)/V(H2CO3)
c=0.0000097 mol / 0.006 L = 0.001617 mol
 

Ser dette rigtigt ud ? :s


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2009 af sHastrup (Slettet)

Du skriver

n= m/M   n= 0.0006 mol/ 62.026 g/mol = 0.0000097 mol  (du har indsat en stofmængde i stedet for en masse og enheden bliver altså ikke i mol)

Enhederne er forkerte, og du har ikke nogen masse, du kan bruge. Du siger jo selv, at de reagerer 1:1, så stofmængden kan du jo bare bestemme derfra. Du skal ikke have fat i nogen molar masse når du skal regne koncentrationen. Du deler bare antallet af  tilsatte OH--ioner, som svarer til antallet af kulsyrer, med voluminet af din anvendte mængde cola.

Jeg er lidt forvirret. Når du skriver 0,006 (uden enhed), er det så forskellen i L mellem 20ml og 14ml eller er det din anvendte mængde cola, som du giver udtryk for i næstsidste linje, eller er det begge dele? 


Svar #3
14. juni 2009 af birthe_non (Slettet)

c= 0.0006 mol / 0.006 L   ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2009 af sHastrup (Slettet)

Jeg skal ikke kunne sige det. Aner ikke hvad de 0,006L angiver.


Skriv et svar til: Forsøg phosphorsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.