Fysik

ENDELIG!

18. juni 2009 af duong (Slettet)

Endelig har jeg fået min eksamsspørgmål!!! Jeg har 24 timer forberedelse. 

Emnet er: Den nære astronomi.

Første del af prøven: Solsystemet.

Andet: Tyndgekraft, dag og nat, årets gang, månens faser.

men er der nogen som vil forklare tyngdekraft. jeg er ikke helt klart hvad det er.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: En tiltrækkende kraft imellem alle legemer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2009 af sebastian.k (Slettet)

tyngdekraften er dne kraft, der holder hele vores solsystem sammen. alle planeter og andre himmellegemer bliver tiltrukket af hinanden. Selv Pluto påvirker jorden, dog ikke så meget som solen eller andre legemer. Se evt. min SRP omkring solsystemet (søg: solsystemet)

selv mennesker bliver rigtig nok tiltrukket af hinanden med denne kraft.

Det er Newtons universelle tyngdelov, der beskriver kraften. Den er umådelig lille faktisk, men stadig er det den, der holder hele solsystemet sammen


Svar #3
18. juni 2009 af duong (Slettet)

 Mange tak. det var det jeg havde brug for? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Afhængigt af dit fysikniveau, så kan du også komme ind på den mere korrekte version af tyngdekraften: den almene relativitetsteori.


Svar #5
18. juni 2009 af duong (Slettet)

Jeg har det på c niveau?


Svar #6
18. juni 2009 af duong (Slettet)

jeg må ærligt at jeg aner intet om tyngdekraften. Hvor kommer gravitationskraften frA? kan ikk se nogle sammenhæng.


Svar #7
18. juni 2009 af duong (Slettet)

 Betyder det, det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2009 af sebastian.k (Slettet)

ja, gravitationskraft og tyngdekraft er det samme.

Følgende er taget fra "Den Store Danske":

gravitation, (afledt af latin gravis 'tung'), tyngdekraft, den gensidige tiltrækning, der virker mellem alle legemer. Gravitationen er en af de fire fundamentale kræfter, der indtil nu er observeret i naturen. De tre øvrige er hhv. de stærke og de svage kernekræfter samt den elektriske kraft (Coulombkraften). Gravitationen adskiller sig fra de andre kræfter ved, at den virker på alle partikler i Universet, samt ved, at den under normale omstændigheder altid vil være en tiltrækningskraft.

Over astronomiske afstande er gravitationen den dominerende vekselvirkning på trods af, at fx den elektriske kraft mellem to elektroner eller to protoner er langt større end deres gravitationelle tiltrækning. Udbalanceringen af positive og negative elektriske ladninger er imidlertid så præcis, at de elektriske kræfter ophæver hinanden over store afstande.

Gravitationen mellem to legemer afhænger kun af deres masser og afstanden mellem dem. Loven om denne sammenhæng, gravitations- eller tyngdeloven, blev formuleret i 1666 af Isaac Newton. Betegnes de to legemers masser med M1 og M2 og den indbyrdes afstand med R, er gravitationskraften F mellem dem:

F=G*(M*m/r^2)

hvor G er en naturkonstant, der kaldes Newtons konstant eller gravitationskonstanten. Den blev først målt i 1798 af Henry Cavendish. Dens værdi er 6,67·10-11m3/s2kg.

Gravitationsloven gav en forståelse af Jordens tyngdefelt, idet et legeme ved Jordens overflade ifølge loven vil tiltrækkes mod alle de partikler, som tilsammen udgør jordkloden. Summen af disse kræfter vil være rettet mod Jordens centrum og give et fritfaldende legeme en acceleration på ca. 9,81 m/s2. Yderligere forklarede gravitationsloven (sammen med Newtons 2. lov) Keplers tre love for planeternes bevægelse om Solen. Gravitationsloven skabte dermed grundlaget for vor forståelse af Solsystemets dynamik.

I 1916 fremsatte Albert Einstein den almene relativitetsteori, der for svage og langsomt varierende tyngdekræfter stemmer overens med Newtons gravitationslov. Einsteins teori betød en total revision af vor opfattelse af rum og tid. Einstein opfattede tiden som en fjerde dimension, der i mange henseender har samme status som de tre rumdimensioner. Ifølge Einsteins ligninger vil tilstedeværelsen af stof eller energi medføre en ændring af tiden og en deformation af det omkringliggende rum karakteriseret som en krumning. Gravitationskonstanten udtrykker i Einsteins ligninger den styrke, hvormed stof eller energi krummer rum-tiden. Et legeme, der ikke påvirkes af andre ydre kræfter end gravitationen, vil "falde" frit i denne rum-tid og ikke mærke gravitationen. Et rumskib, der kredser om Jorden, er et eksempel på et legeme, der "falder" frit, og passagererne om bord på rumskibet vil således ikke mærke Jordens tiltrækning: De vil være "vægtløse". Ifølge Einsteins teori mærker vi udelukkende en tyngdekraft på Jordens overflade, fordi vi pga. påvirkning fra andre kræfter af ikke-gravitationel natur forhindres i at falde frit mod Jordens centrum. På samme måde er de kræfter, der påvirker os under acceleration af en bil, et udtryk for, at ydre kræfter, bl.a. fra bilens sæde, tvinger os frem eller rundt i en kurve og dermed forhindrer os i at "falde" frit i rum-tiden. Under acceleration påvirkes vi derfor af kræfter, som er af samme natur som tyngdekraften ved Jordens overflade. Dette kaldes Einsteins ækvivalensprincip, og det forklarer, hvorfor den træge (inertielle) masse, som optræder i Newtons 2. lov for alle typer af kræfter, er den samme som den gravitationelle masse, der optræder i Newtons tyngdelov.

Afvigelserne fra Newtons gravitationslov er små i vort solsystem, og de kan forklares af Einsteins almene relativitetsteori. Ifølge Newtons love bevæger planeterne sig i ellipser om Solen. Einsteins ligninger forudsiger, at ellipsernes akser vil rotere langsomt om Solen. Det er observeret for den inderste planet, Merkur, hvor effekten er størst. Endvidere forudsiger Einsteins ligninger, at elektromagnetiske bølger afbøjes af Solens tyngdefelt, en effekt, der er verificeret med stor nøjagtighed i radio- og mikrobølgeområdet. Ifølge ækvivalensprincippet vil lys, der udsendes fra Solens eller Jordens overflade, miste energi, når det bevæger sig væk. Også for denne effekt er der god overensstemmelse mellem teori og eksperimenter.

Hvis de gravitationelle kræfter er stærke, eller de betragtede afstande er af kosmologisk størrelse, afviger den almene relativitetsteori fra Newtons teori. Einsteins ligninger forudsiger, at der kan forekomme så stærke tyngdefelter, at lyset ikke kan undslippe; det er de såkaldte sorte huller. Endvidere forklarer teorien, at fjerne galakser bevæger sig væk fra os med hastigheder, der vokser med afstanden (se Hubbles lov). Det er i overensstemmelse med den observerede rødforskydning af det lys, vi modtager fra fjerne galakser.


Svar #9
18. juni 2009 af duong (Slettet)

Sad og kiggede i min bog og fandt noget tyngdekraft, så kommer der en formel: ft = m * g?

og gravitationskraft er: F = G * (M*m/r2) ...

hvordan det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2009 af sebastian.k (Slettet)

gravitationskraften er så den kraft, der tiltrækker 2 legemer. M er massen på det legemet med størst masse, og m er massen på det lille legeme.

Tyngdekraften på jorden er givet ved f=m*g hvor g er tyngdeaccelerationen

dvs. gravitationskraften er dne kraft der virker mellem to legemer.

f=m*g er så den kraft vi her på jorden bliver påvirket af.  Konstanten g (tyngdeaccelerationen) er dog en lille smule varierende, idet jorden er en smule fladtrykt. dvs. der er forskel på "g" på polerne og ved ækvator

Jeg bliver altså påvirket af følgende tyngdekraft:

F=75*9,82

Hvis du vejer.. lad os sige 55 kg og vi står ca. 10 m fra hinanden vil vi blive tiltrukket af hinanden med en kraft

F=G*(75*55/10^2)

G er en utrolig lille størrelse.. derfor vil denne kraft altid være utrolig lille


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Gravitationskraften er invariant under transformationen m-->M, så hvilken masse der er hvilken, er ligegyldig. =)


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. juni 2009 af sebastian.k (Slettet)

#11 ok ;-)


Skriv et svar til: ENDELIG!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.