Matematik

3. gradsligning

13. december 2004 af Gigodk (Slettet)
Jeg er i gang med SSO hvor jeg skriver om 3. gradsligningen.
Har nu siddet i LANG tid...og er for at sige det rent ud...stucked...

Handler om en omskrivning som lyder:

Vi har x^3+a1x^2+a2x+a3=0 (1)

vi erstatter så x=y-a1/3 (2)
så sættes (2) ind i (1)

herfra skal vi så vha. dette finde en ny ligning som lyder y^3+py+q(3)

hvor: p=-a1^3/3+a2
og
q=(2a1^3/27)-((a1·a2)/3)+a3

håber der er nogen der kan hjælpe mig med at få det givne resultat (3)

Svar #1
13. december 2004 af Gigodk (Slettet)

Her er nogen beregninger som jeg selv har lavet:

(y-(a1/3))^3+a1(y-(a1/3))^2+a2(y-(a1/3))+a3=0 -->
(y^3-3y^2·(a1/3)+3y·(a1/3)^2-(a1/3)^3)+a1(y^2-2y·(a1/3)+(a1/3)^2)+ a2(y-(a1/3))+a3=0 -->
(2a1^3/27)-((a1^2·y)/3)-(a1a2/3)+y^3+y·a2+a3

vi kan her se at q er ret nem at se...men som jeg kan se er der et y for mgt og så står der ·a2 og ikke +a2 :( så jeg sidder sådan set fast...håber nogen kan se hvad problemet er...

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2004 af 404error (Slettet)

Du har antageligt lavet en regnefejl et sted, og den slags er normalt ganske umuligt at finde for andre ;).

Jeg har fået Maple til at regne på dit udtryk, og den giver ganske rigtigt det, du gerne skulle få. Idet vi ser på (1) med x=y-a1/3 indsat er de besværlige led som følger...

Første led:

y^3-y^2*a1+1/3*y*a1^2-1/27*a1^3.

Andet led:

y^2*a1-2/3*y*a1^2+1/9*a1^3.


Svar #3
14. december 2004 af Gigodk (Slettet)

til 404error:
Du har tilfældigvis ikke mulighed for at sende dit forslag i et word dokument til min mail? det er som du selv har nævnt..mere overskueligt:D
og bøjer mig og siger at mine beregninger for oven ikke er helt så overskueligt..men bedre kan det ikke gøres herinde:(

Mail: [email protected]

Svar #4
14. december 2004 af Gigodk (Slettet)

nevermind...
har fundet ud af at jeg har siddet med resultatet hele dagen:S sad sad...men i det mindste er løsningen fundet:) mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: 3. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.