Kemi

Spørgsmål til Oxidering

17. august 2009 af Merit-HB (Slettet)

Jeg har nogle spørgsmål til oxidering, jeg synes beskrivelsen i grundbogen af Oxidation som "Afgivelse af elektroner" eller "stigning i ladning" gav meget god mening, men jeg kan ikke helt se hvordan nogle af de eksempler de bruger om fx. forbrænding af Ethanol er en oxidation, hvad har det med "Afgivelse af elektroner" at gøre;

CH3CH2OH   oxideres -> CH3CH=O , hvordan er denne reaktion i forhold til definitionen af "Oxidation" en oxidation.

Der bliver fjernet et H atom fra carbon-atomet og et H fra OH-molekylet, og O laver en dobbeltbinding, jeg kan ikke se hvad det har at gøre med oxidation per definitionen "afgivelse af elektroner". Er det fordi at O atomet kommer til at stå i stedet for 2 H-atomer og at O-atomets binding med Carbon er mere polært hvorfor elektronerne i bindingen bevæger sig overvejende hen imod O-atomet og derved "afgiver" man på en måde elektroner til O-atomet mens resten af Carbon-kæden bliver mindre negativt ladet, altså stiger i ladning ergo oxiderer


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Ja, du har ret i, at elektronafgivelsen skyldes, at elektronerne hellere vil være ved et O-atom end ved C og H. Da der efter reaktionen er to bindinger mellem O og C i stedet for før kun en binding, befinder elektronerne sig derfor sjældnere hos C'et og C mister derfor noget af sit elektronpotentiale.

Man kan generelt sige, at reaktioner der øger antallet C-O, C-N eller C-X bindinger er oxidationer, mens reaktioner der øger antallet af C-H bindinger er reduktioner. (X betegner her et halogen)

Som jeg også beskrev i dit andet spørgsmål, kan du altid regne ændringen i elektronpotentiale ud.

Hvis vi ser på reaktionen CH3CH2OH --> CH3CH=O, så ændres CH3 ikke og kan betegnes R og gives elektronpotentialet 0. Reaktionen ser så således ud:

R-CH2-OH --> R-CH=O

Elektronpotentialet for C i R-CH2-OH kan så beregnes således:

Samlet elektronpotentiale = 0 = R + C + 3*H + O = 0 + C + 3*(+1) + (-2) <=> C = -1.

Elektronpotentialet for C i R-CH=O kan ligeledes beregnes ved:

Samlet elektronpotentiale = 0 = R + C + H + O = 0 + C + (+1) + (-2) <=> +1.

Elektronpotentialet er derfor øget med 2, og der er sket en oxidation :-)

Håber det er til at forstå. :-)

Hilsen Anne.


Svar #2
17. august 2009 af Merit-HB (Slettet)

Endnu engang super forklaring jeg tror Oxidations begrebet står meget mere klart for mig nu.

Dog et spørgsmål, i den forrige oxidering med Fehlings reagens Cu2+ blev til Cu fordi den oxiderede Carbonkæde vitterligt afgav elektroner som reducerede Cu2+, afgives der også elektroner i den bogstavelige forstand at de overføres til et andet molekyle i dette tilfælde?

Altså når R-CH2OH  --> R-CH=O , de elektroner som vores Carbon-atom afgiver i dette eksempel bliver de vitterligt afgivet til et andet molekyle eller forbliver disse elektroner i R-CH=O molekylet men blot forskudt til O-atomet hvorved det er kraftigt polært ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Ja, der er rent fysisk blevet afgivet to elektroner fra molekylet. Der kan derfor heller ikke ske en oxididationsreaktion uden at der samtidig sker en reduktionsreaktion.

I praksis kan man bruge forskellige oxidationsmidler til at få reaktionen til at forløbe. Oxidationsmidler er altså molekyler, som meget gerne vil optage elektroner og dermed reduceres.

Til oxidationen af en alkohol kan man f.eks. anvende CrO3, som så omdannes til Cr3+, så Cr reduceres fra +VI til +III. Men der findes også andre oxidationsmidler, og man undlader ofte at skrive dem, netop fordi der kan anvendes mange forskellige, og for at holde reaktionsskemaet simpelt.

Summa summarum - en oxidation og en reduktion følges altid ad og elektroner kan ikke afgives til det frie rum :-) 


Skriv et svar til: Spørgsmål til Oxidering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.