Matematik

Beregn logoritmer uden brug af cas??

08. september 2009 af Saraoa (Slettet)

Hej allesammen.

Jeg har fået en matematik opgave for, hvor man skal beregne logoritmer UDEN brug af cas. Hvordan beregner jeg disse uden brug af cas?:

"Det oplyses at:

log16 = 1,2041  ,  log32 = 1,5051  ,  log625 = 2,7959  , log1/4 = -0,6021

du skal uden brug af cas angive:

log4  ,  log√32  ,  log5√32  ,  log√625  ,  log4√625  ,  log1/2

når det desuden oplyses at, log5 = 0,6990, skal du ved hjælp af ovenstående facits angive log4√625 .

HVORDAN GØR JEG DETTE UDEN BRUG AF CAS??

Håber i er nogle derude der er behjælpelige med dette :-)

venligst sara


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2009 af NejTilSvampe

  log(4) = | log(1/4) | for 1/4 = 4^-1 og log(4^-1) = -1*log(4)

sqrt(32) = 32^(1/2) håber du har fat i ideen nu.


Svar #2
08. september 2009 af Saraoa (Slettet)

nej desværre ikke helt endnu :-/

Altså log(4) = log (1/4), som er det endelige resultat?

Men hvad er så log1/2? = log (1) / (1/2)?

Men kvadratroden af 32, kan jeg jo ikke regne ud i hovedet? dette skal jo være uden hjælp af cas :-/


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2009 af mathon

log(4) = log(22) = 2log(2)

log√(32) = log((25)½) = (5/2)*log(2) = 2,5*log(2)

log((32)1/5) =  log((25)1/5) = log(2)

log√(625) = log((54)½) = log(52) = 2log(5)

log((54)1/4) = log(5)

log(1/2) = log(1) - log(2) = 0 - log(2) = -log(2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2009 af Isomorphician

log(16) = log(42) = 2*log(4) <=>

log(16)/2 = log(4)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2009 af NejTilSvampe

  #3 og #4 det hjælper jo ikke hvis hun ik kan regne log(4) og log(2) ud...

som jeg sagde før:

1/4 = 4^-1

så log(1/4) = log(4^-1)

og du ved sikkert godt at log(a^x) = log(a)*x

SÅ:

log(4^-1) = log(4)*-1

Så hvis log(1/4) = log(4)*-1 = -0,6021 (Det her skrev du selv i #0)

så er log(4) = +0,6021 <--- se?

så siger jeg til den næste at sætte noget i kvadratroden er det samme som at opløfte i en "halv".

Så: log(sqrt(32)) = log(32^0,5) = log(32)*0,5 = 1,5051*0,5 = 0,75255

Voila! Du har fået opgivet alt hvad du skal bruge for at løse alle opgaverne, du skal bare huske dine potensregneregler.


Svar #6
08. september 2009 af Saraoa (Slettet)

 EJ HVOR ER DET PERFEKT! TAK FORDI DU GAD AT SKÆRE DET UD I PAP FOR MIG "NejTilSvampe" :-) Tusinde tak, jeg forstår det nu.


Svar #7
09. september 2009 af Saraoa (Slettet)

 Men hvad skal jeg så gøre når der står 4√625 ????


Svar #8
09. september 2009 af Saraoa (Slettet)

 Det oplyses at:

log16 = 1,2041 , log32 = 1,5051 , log625 = 2,7959 , log1/4 = -0,6021

du skal uden brug af cas angive....(bla bla bla)

Skal man ikke bruge disse facits til at beregne demm?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2009 af Isomorphician

#5:

Hun kan godt regne log(4) ud fra det jeg har skrevet, og ud fra det hun får oplyst i opgaven.

#7:

log(4√625) = log(6251/4) = (1/4)*log(625) = ....


Svar #10
09. september 2009 af Saraoa (Slettet)

 tak :-) men skal jeg så slet ikke bruge de ovenstående facits som står angivet i bogen, for at finde frem til et resultat? Og når der står at denne opgave er uden brug af cas, så kan jeg stadigvæk ikke se hvordan jeg i hovedet skal kunne regne (1/4) * log(625) ud???


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. september 2009 af Isomorphician

Du får givet log(625) i opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. september 2009 af mathon

log16 = 1,2041 , log32 = 1,5051 , log625 = 2,7959 , log1/4 = -0,6021

log(16) =  log(42) = 2*log(4) = 1,2041
hvoraf
log(4) = 0,6021
 

log(32) = log(25) = 5·log(2) = 1,5051
hvoraf
log(2) = 0,3010



log(625) = log(54) = 4·log(5) = 2,7959
hvoraf
log(5) = 0,6990


log(1/4) = log((½)2) = 2·log(½) = -0,6021
hvoraf
log(½) = -0,3011
 


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. september 2009 af mathon

...og

log(n√(x)) = (1/n)·log(x)


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. februar 2015 af linehansen079 (Slettet)

Er der ikke en der vil hjælpe mig. Jeg har en opgave som lyder

En person har indsat et vis beløb penge på en konto i en bank med en årlig rente på 1,2%. Efter 7 år står der 10327,31 kr. på kontoen

a) hvor stor et beløb blev der indsat på kontoen?


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. februar 2015 af mathon

#14
                   K_0=K_n\cdot (1+r)^{-n}
              


Skriv et svar til: Beregn logoritmer uden brug af cas??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.