Kemi

opgave

12. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Kunne godt bruge noget hjælp til de to små opgaver her..

Reaktionen mellem stof A og vand er af første orden.

Stof A = CH3(CH2)5CHClCH3

Ved 25ºC er hastighedskonstanten k, for reaktionen 3,19*10-4s-1

b) Beregn den tid der er gået, når 60% af stof A er omdannet

Ved 35ºC er hastighedskonstanten k, for reaktionen 9,86 * 10-4s-1

c) Forklar hvorfor den øget temperatur giver en større hastighedskonstant for reaktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Ad 1)

For en første ordens reaktion kan man ved simpel integration af -d[A]/dt = k[A] vise, at ln[A] = ln[A0] - kt.

For [A] = 60%·[A0] fås:

-ln(0.6) = kt

⇔ t = -ln(0.6)/(3.19·10-4 s-1) = 1.6·103 s.


Svar #2
12. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Ja.. Okay.. Det har jeg os selv regnet mig frem til.. Var bare ikke sikker.. Men hvad mener du så om den sidste ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

Se på Arrhenius' lov.


Svar #4
12. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Altså hastighedskonstanten afhænger af temperaturen. Men det forklare jo ikke hvorfor en øget temperatur giver en større hastighedskonstant?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2009 af Darwin (Slettet)

#4.

Arrhenius' ligning skrives normalt som 

k = A·exp(-Ea/(RT)),   A > 0.

Når temperaturen T øges, så øges hastighedskonstanten k tilsvarende.


Svar #6
12. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Jeg er med nu.. tak..
 

Men tænkte på der i den anden opgave.. Hvordan kan du sige at de 60% som du ganger med  [A0] bliver [A] hvad er [A] og [A0] ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2009 af Darwin (Slettet)

#6.

[A] er den aktuelle koncentration (fx 60% af startkoncentrationen), mens [A0] er koncentrationen til tiden t = 0, dvs. som regel startkoncentrationen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2009 af Darwin (Slettet)

Hov, det skal vist egentlig være 40%·[A0] ifølge opgavens ordlyd.


Svar #9
12. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Men hvordan kan du så bare sige 60% gange [A0].. Kan du ikke forklare igen lidt mere skåret ud i pap..


Svar #10
12. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

I min opgave står der 60%


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. september 2009 af mathon

b) Beregn den tid der er gået, når 60% af stof A er omdannet

når 60% er omdannet, resterer 40% = 0,40


Skriv et svar til: opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.