Kemi

Endnu en opgave i kemi om pH

05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)
Der fremstilles 2 opløsninger ved temperaturen 25 grader.

Opløsning A: 1,29g KOH(s) opløses i vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med vand.

Opløsning B: 0,100 M porpandisyre.

a) Beregn pH for opløsning A

40 mL af opløsning A blandes med 60 mL af opløsning B.

b) beregn pH for blandingen.

60 mL af opløsning A blandes med 40 mL af opløsning B.

c) Beregn pH for blandingen.

HJÆÆÆLP

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

a) Bestem nKOH, dernæst nOH-. Derefter pOH samt pH

b) Følgende reaktion sker:

HOOCCH3COOH + OH- = HOOCCH3COO- + H2O

Der er altså dannet et puffersystem med det korresponderende syre/base-par HOOCCH3COOH/ HOOCCH3COO-

Bestem nOH- samt nH3O+ før reaktion. Bestem derefter hvor meget nHOOCCH3COO- der dannes samt tilbageværende mængde nH30+. pH beregnes vha. pufferligningen med pKs for propandisyre (2,85)

c) Følgende reaktioner sker:

HOOCCH3COOH + OH- = HOOCCH3COO- + H2O
HOOCCH3COO- + OH- = -OOCCH3COO- + H2O

Bestemt nOH- samt nH30+ før reaktion. Bestem n-OOCCH3COO- samt nHOOCCH3COO- (der er ikke mere HOOCCH3COOH tilbage). Beregn pH vha. pufferligningen med nS = nHOOCCH3COO- og nB = n-OOCCH3COO- og med pKs for HOOCCH3COO- (5,70)




Svar #2
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Okay tak prøver lige at kigge på det:P

Mange tak fordi i gider at hjælpe

Svar #3
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

er jeg helt galt på den eller er n(KOH) ikke = 1,29 g

Svar #4
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

ej forstå slet ikke opgave a) hvordan jeg skal finde alle de ting når jeg ikke har nogle tal at gøre med?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2005 af frodo (Slettet)

a) n=m/M=1,29g(M(KOH)

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2005 af frodo (Slettet)

HOVSA.. Der sneg sig lige en parentes ind i stedet for en divisionsstreg:

a) n=m/M=1,29g/M(KOH)

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

hehe, nej, nKOH = 1,29g/56,105g/mol jvf.: n=m/M

Prøv dig lidt frem, så spørg igen ;)

Svar #8
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Okay jeg prøver lige igen så

Svar #9
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

jeg får n(KOH) = 0,02299

Men hvad er m for OH-

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Du skal beregne [OH-] vha. c = n/V ( hvor V = 0,250L)

Derefter pOH udfra -log[OH-] og dernæst pH udfra 14=pOH+pH

Spørg bare igen hvis der er problemer

Svar #11
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

altså c = n/V

V= 0,250L som du skrev
men hvad er n er det N(KOH) jeg skal sætte ind der?

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

ja, nOH- = nKOH

Svar #13
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Så 0,02299/0,250 = 0,09196

så c=0,09196

Svar #14
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Okay har fået pOH=1,036 og pH=12,964

Brugbart svar (0)

Svar #15
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

ja, her vil jeg så runde op til 0,0920M af hensyn til antal betydende cifre.

Brugbart svar (0)

Svar #16
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Ja, pH = 12,96 (pH angives med to decimaler)

Svar #17
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

oki hvordan regner jeg på b)?

Svar #18
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

ved ikke hvad jeg skulle gøre uden dig?

Brugbart svar (0)

Svar #19
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Forklarer lige c) senere, men b):

Der blandes 40 mL af opløsning A med 60 mL af opløsning B

Følgende reaktion sker:

HOOCCH3COOH + OH- = HOOCCH3COO- + H2O

Der er altså dannet et puffersystem med det korresponderende syre/base-par HOOCCH3COOH/ HOOCCH3COO-

Før reaktion:
nOH- = c*V = 0,0920M*0,040L = 0,00368mol
nH30+ = c*V = 0,100*0,060L = 0,00600mol

Efter reaktion (fuldstændig og 1:1, OH- begrænsende faktor):

nHOOCCH3COO- = 0,00368mol (nB)
nH30+ = 0,00600mol-0,00368mol = 0,00232mol (nS)

Beregn pH vha. pufferligningen med pKs for propandisyre:

pH = 2,85 + log 0,00368mol / log 0,00232mol





Brugbart svar (0)

Svar #20
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

c) i den anden tråd altså

Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.