Matematik

differentialkvotient - sidste del

30. september 2009 af missunknow (Slettet)

vis, at linjerne med ligningerne

y=2-2x og 4x-8y+1=0

er ortogonale tangenter til parablen med ligningen y=-0,5x^2. beregn koordinaterne til rørings punkterne.

er det nogen som kan hjælpe mig med sidste del?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2009 af Jerslev

#0: Røringspunkterne er de punkter, hvor tangenterne lige netop skærer parablen. Du kan finde de punkter ved at løse y' = hældningen på hver tangent for x og derefter indsætte i y.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2009 af mathon

y=2-2x og 4x-8y+1=0

eller

y = -2x + 2  og  y = (1/2)x + (1/8)


Svar #3
01. oktober 2009 af missunknow (Slettet)

Hvad mener du med at løse y1?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2009 af mathon

y' = f '(x) = -x

løse er at finde x-værdien
  i
     1)  -x = -2
     2)  -x = 1/2


Svar #5
01. oktober 2009 af missunknow (Slettet)

jeg forstår stadig ikke hvad jeg skal gøre..


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2009 af mathon

1) -x = -2 ⇔ x = 2
2) -x = 1/2 ⇔ x = -(1/2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2009 af mathon

røringspunkter:
(2;f(2)) = (2;-2)
(-(1/2);f(-1/2)) = (-1/2;-1/8)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2009 af mathon

at
y = -2x + 2 og y = (1/2)x + (1/8)
er tangenter:

skæringspunkter:
-0,5x2 = -2x + 2
0,5x2-2x + 2 = 0 med diskriminanten d = (-2)2-4·0,5·2 = 0 dvs netop ét skæringspunkt, hvorfor
                                                                                                                        y = -2x + 2 er tangent
 

-0,5x2 = (1/2)x + (1/8)
0,5x2+(1/2)x + (1/8) = 0
4x2+4x+1 = 0 med diskriminanten d = 42-4·4·1 = 0 dvs netop ét skæringspunkt, hvorfor
                                                                                                                        y = (1/2)x + (1/8) er tangent

 


Skriv et svar til: differentialkvotient - sidste del

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.