Fysik

Tension Force i mellem to legemer

04. oktober 2009 af Bethsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Jeg har lidt problemer med en opgave:

To kasser er spændt op over en hejs uden masse i en snor, på en gnidningsløs flade. Den ene har massen m1 = 3.0 kg og fladen under den hælder med 30 grader. Den anden har massen m2 = 2.0 kg og fladen under hælder 60 grader. Hvad er "the tension force" i rebet, der forbinder de to?

Indtil videre har jeg tegnet de to kasser med kræfter, og "opløst" gravitationsjraften så jeg i stedet har m*g*cos(v) og m*g*sin(v) for begge kasser. Så skal jeg bruge Newtons anden lov på begge kasser, og Newtons lov er Fnet = m*a.

Nu er jeg bare usikker på, om normalkraften fra fladen på kassen udligner den ene af de opløste vektorer, eller om den udligner hele gravitationskraften? Der er jo ingen acceleration i den vertikale retning, i hvert fald.

Derudover er der ikke nævnt noget om nogen acceleration langs fladen, så jeg vil gå ud fra at de to kasser holder hinanden stille. Men hvad gør jeg så nu?

Håber der er en, som kan hjælpe.

/Bethsen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du bruger Newtons 2. lov på de to kasser hver for sig, T-mgsin(a)=ma og T-Mgsin(a) = -Ma, hvoraf du kan finde T udtrykt ved M og m. Det her er pr. hukommelse, så du må lige tjekke resultatet.


Svar #2
04. oktober 2009 af Bethsen (Slettet)

Okay.. ja, det kan jeg godt se. :)

Men hvordan kommer jeg så videre? Altså, hvordan kommer jeg udover det at jeg ikke kender a? :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2009 af kieslich (Slettet)

du kan først isolere a i begge ligninger, og derefter sætte dem lig hinanden. a forsvinder og det er kun T som er ukendt.


Skriv et svar til: Tension Force i mellem to legemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.