Kemi

Elektronprikformel for BrO3-? Underligt! Br får 12 i yderste skal?

15. oktober 2009 af elektroman (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal tegne elektronprikformlen for BrO3- (Bromat-ion).

Antal elektroner i yderste skal ifølge periodiske system:
Br = 7
O = 6
Derudover er der den ekstra minus elektron.

Umiddelbart ville jeg tegne elektronprikformlen så alle 4 (Br*1 og O*3) fik 8 i yderste skal, da det er det jeg har lært der højest må være i yderste skal.

Men ifølge oplysninger udleveret af læreren skal den have 2 dobbelt-elektronpar bindinger og 1 enkelt elektronparbinding. Men så får Br jo 12 i sin yderste skal :S???!

Jeg har illustreret det på denne tegning
(URL = img394.imageshack.us/img394/879/bro3elektronprik.png )

Så vidt jeg kan se gælder den samme problematik også hvis man vil tegne elektronprikformler for:
IO3-
ClO3-
Wikipedia har noget med den sidste: en.wikipedia.org/wiki/Chlorate

Hvordan tegner man elektronprikformlen for sådan en sammensat ion og hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2009 af smetterli (Slettet)

Jeg vil også tegne det på samme måde som dig, jeg har kigget i alle mine kemi bøger og kan desværre ikke finde svar på det...


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. oktober 2009 af frodo (Slettet)

 Det er rigtigt at Br får 12 i yderste skal. Oktetreglen, som du henviser til, gælder i virkeligheden kun for 2 periode. I 3. og senere perioder, er der plads til mange flere. Det er fx meget ofte tilfældet at visse metalkomplekser er mest stabile med 18 elektroner i yderste skal.


Svar #3
15. oktober 2009 af elektroman (Slettet)

tak for svar :)

interessant frodo, har du en kilde (link) til dette jeg kan bruge og henvise til? (det med at den kun gælder for 2. periode).

BTW fejlfortolkede jeg først inde i mit hovede og troede at du mente 2. hovedgruppe :). Interessant at det er 2. periode...

Kan man ikke også godt lidt sige at ædelgasreglen også gælder for 1 periode da der jo max. kan være 2 elektroner i første skal, eller gælder det med 1. skal heller ikke rigtigt for andre end 2. periode :P?

 Og forresten er nr. 2 tegning så rigtigt tegnet med alt det der in mente?


Skriv et svar til: Elektronprikformel for BrO3-? Underligt! Br får 12 i yderste skal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.