Matematik

Brug af panserformel

24. oktober 2009 af Divad89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået til opgave at skulle løse følgende ligning:

y(t)'=4*t*y(t)+4*t

Ved brug af panserformlen, men ved simpelthen ikke hvordan jeg skal komme i gang med den.

---

David


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2009 af peter lind

Differentialligningen y'+f(t)*y = g(t) har løsningen y=e-∫f(t)dt∫e∫f(t)dtg(t)dt. Hvis du sammenligner med din ligning er f(t) = -4t og g(t) = 4t. Find først en stamfunktion til f(t) og sæt det ind i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2009 af mathon

alment:
y' + f(t)·y = g(t)

med den fuldstændige løsning

y = e-∫f(t)dt·∫e∫f(t)dt·g(t)dt

...........

specifikt:
y' + (-4t)·y = g(t)

med den fuldstændige løsning

y = e-∫(-4t)dt·∫e∫(-4t)dt·(4t)dt

y = e-2t²·∫e2t²·(4t)dt

y = e-½t²·e2t² + k

 y = e-½t²+2t² + k

                                                           y = e1,5t² + k


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2009 af mathon

sorry
rettelse
til #2

specifikt:
y' + (-4t)·y = g(t)

med den fuldstændige løsning

y = e-∫(-4t)dt·∫e∫(-4t)dt·(4t)dt

y = e2t²·∫e-2t²·(4t)dt

y = e2t²·(-e-2t² + C)

y = -1 + Ce2t²
 

                                                           y = Ce2t² - 1


Svar #4
24. oktober 2009 af Divad89 (Slettet)

Takker for jeres hurtige svar :-)

Giver lidt mere mening nu...

---

David


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2010 af Kapla (Slettet)

Tak, hjalp os mig ;)


Skriv et svar til: Brug af panserformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.