Fysik

Taljeblok - mål acceleration af blok

17. november 2009 af lotte777 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hejsa

På billedet ser i to masser; m og M

M er på et bord uden friktion, find m's acceleration...

Jeg skal ikke bruge tal, det skal bare regnes ud med hensyn til m og M

Nogle, der kan hjælpe?

Vedhæftet fil: taljeblok.bmp

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Antag, at der er energibevarelse og at trissen er masseløs og friktionsløs og alt det der.

Du kan også bruge Newtons lov.


Svar #2
17. november 2009 af lotte777 (Slettet)

#1: Ja.. men kan ikke finde ud af hvordan

det var meningen, at der skulle komme en ligning indeholdende M, m og g ud af det..


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Præcis. Prøv at opskrive Newtons anden lov for hver af legemerne.


Svar #4
17. november 2009 af lotte777 (Slettet)

 Ok

for lille m; F=mg - Ma ?

store M; F=Ma + mg  ?

Ma + mg = mg - Ma

okay... der er noget galt.. hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du har glemt snorkræften. Hvilke kræfter virker på den blok, der hænger i snoren?


Svar #6
17. november 2009 af lotte777 (Slettet)

vent...

store M har kun en kraft på sig fra snoren.. så F = Ma

m har to krafter på sig, tyngdekraften og spændingen fra rebet.. Spændingen går den anden vej denne gang, så det er 

-F + mg = ma - det er vel den acceleration man får ud af det?

Putter man det så ind:

-Ma + mg = ma

a = mg/(m+M)

er dette rigtigt?


Skriv et svar til: Taljeblok - mål acceleration af blok

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.