Fysik

arbejde, energi og effekt

28. november 2009 af chokolade-spade (Slettet)

Hej, håber virkelig nogen kan hjælpe mig

A hydroelectric power station is driven by water falling on a system of wheels from a height of 100m. If the output power of the station is 10 MW (10*10^6W), calculate the rate at which water must impinge on the wheels, assuming (a) 100% efficiency, (b) 50% efficiency

A car pulls a caravan of mass 800 kg up an incline of 8% (8 up for 100 along the incline) at a steady velocity of 10 m/s. Calculate the tension in the tow bar, assuming (a) resistive forces a negligible, (b) a resistive force og 0.40kN acts on the caravan.

På forhånd mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Først 1 watt er 1 Joule pr. sek. Den potentielle energi at det vand, der rammer hjulene omsættes til elektrisk energi (med noget tab, som vi ser bort fra). Men vi kan skrive m*g*h/s (det er den potentielle energi, der rammer skovlene i hvert sekund. Den skal svare til 107 J/s, så min regnemaskine siger 10183 kg. Men lav det lige med alle grundenheder, det er sikkert det, din lærer vil have. Tyngdeaccelerationen har jeg sat til 9,82 m/s2, og en Joule er 1 kg*m2/s2.

Hvor har du forresten disse opgaver fra, siden de er på engelsk?

I den anden opgave skal du først lave et vektordiagram, så du kan se, hvad der sker.


Svar #2
28. november 2009 af chokolade-spade (Slettet)

mange tak.. Jeg går i skole i England i øjeblikket da jeg er på udveksling, derfor er opgaverne på engelsk :)

Den sidste opgave, jeg har prøvet med et vektordiagram, men kan ikke helt finde ud af det.. kan du hjælpe mig lidt mere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du kan godt finde ud af det med vektordiagrammet, du kan se et par eksempler i din bog. Men du kan begynde at tegne tyngdekraften lodret ned, så kan du opløse den efter en retning vinkelret på skråplanet og en på langs med skråplanet, h.h.v.  mgcos(θ) og mgsin(θ), hvor vinklen er den samme som skråplanets med vandret. Så har du, at der er en konstant kraft på vognen, der bliver trukket op. Bilen trækker på sin side i snoren, og kraften er mg*sin(θ), det er den kraft, om kablet må trække i bilen. Nu kan du selv fortsætte, men husk nu at tegne det hele.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2009 af mathon

a)
      F = sin(α)·m·g
   
      F = 0,08·(800 kg)·(9,82 m/s2) =

b)  
      F = 0,08·(800 kg)·(9,82 m/s2) + 400 N =
 


Svar #5
29. november 2009 af chokolade-spade (Slettet)

ok mange tak. Hvordan kan det være a du får sin(α) til 0.08?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2009 af mathon

up an incline of 8% (8 up for 100 along the incline)
tegn det
i den retvinklede trekant med hypotenuse 100 og modstående katete 8
har du
sin(α) = 8/100 = 0,08


 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#5 du kan selv se det, hvis du tegner det, 100 meter op ad slidsken og 8 meter lodret op


Skriv et svar til: arbejde, energi og effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.