Matematik

Tangentligning (hurtig hjælp)

08. december 2009 af ssovic (Slettet)

Hej,.

Jeg har et andengradspolynomie f(x)= x^2 - 2x - 24

Hvad er det så jeg skal gøre, når jeg skal bestemme tangentligningen til punktet P(5, f(5)) ?

Er helt lost nu...


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2009 af peter lind

Ligningen for tangenten gennem (x0, f(x0)) er y=f'(x0)(x-x0)+ f(x0)


Svar #2
08. december 2009 af ssovic (Slettet)

Ja den har jeg fundet i mine papirer...

Er det ik muligt at en eller anden kan komme med et eksempel af hvordan jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2009 af MXD (Slettet)

Hej!

Jeg vil prøve at forklar det enkelt, som jeg nu en gang kan.

Punktet P (5, f(5)) er det samme som (x0, f(x0)).

Altså X0=5.

Vi skal komme frem til y = f ' (x0)*(x - x0) + f(x0)

f ' (x0) = 2*x - 2. Herefter sætter du X0 ind, altså f ' (5) = 2*5 - 2 = 10 - 2 = 8

f(x0)=x2 - 2x - 24.  Herefter sætter du X0 ind, altså f(5)= 52 - 2 * 5 - 24 = 25-10-24 = -9

Hermed

y = f ' (x0)*(x - x0) + f(x0)  ==> y=8 * (x - 5) + (-9)  <==> y=8x - 40-9  <==>  y=8x-49

spørger hvis du stadig er usikker!


Svar #4
08. december 2009 af ssovic (Slettet)

Rigtig god forklaring! :)
Jeg takker mange gange for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2009 af MXD (Slettet)

Det gælder om at hjælpe når man kan, du er velkommen! :)


Skriv et svar til: Tangentligning (hurtig hjælp)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.