Kemi

Syre-Base reaktioner

14. december 2009 af MulleManse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Når nitrogendioxid bobles gennem vand, omdannes det fuldstændigt til salpetersyre og salpetersyrling efter følgende reaktionsskema:

2NO2(g)+H2O(l)-->HNO3(aq)+HNO2(aq)

a) Opskriv syre-baseligevægtene for henholdsvis salpetersyre og salpetersyrling i vand.

HNO3(aq)+H2O(l)-->NO3(-)(aq)+H3O(+)(aq)

HNO2(aq)+H2O(l)-->NO2(-)(aq)+H3O(+)(aq)

b) Bestem styrkekonstanerne for de to ved opslag:

HNO3: Ks=22,4 M
HNO2: 4,47*10^-4 M

Antag, at man leder 0,050 mol nitrogendioxid ned i 1,00 L vand.

c) Beregn de formelle koncentrationer af HNO3 og HNO2 i opløsningen.

Først findes forholdet mellem nitrogendioxid og de to syrer er 2:1:
så deres stofmængder bliver: 0,050*0,5=0,025
Så divideres med 1 L og deres formelle koncentrationer er fundne:
c = 0,025 mol / 1,00 L=0,025 M

Man kan til start regne med, at salpetersyreligevægten er forskudt helt mod højre og , mens salpetersyrlingligevægten er forskudt helt imod venstre.

d) Beregn værdi for H3O(+) i opløsningen og udregn pH..

Tænker jeg skal bruge ligevægtensloven, men kan ikke helt få det regnet ud.

Ks = x^2 / c - x

Imidlertid er salpetersyrlingligevægten reelt eksisterende.

e) Beregn forholdet imellem de aktuelle koncentrationer af NO2- og HNO2 i opløsningen

Håber nogle vil hjælpe med d og e og selfølgelig lige tjekke om de andre opgaver stemmer. på forhånd tak.


Skriv et svar til: Syre-Base reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.