Kemi

Empiriske formel for en alkohol.

30. januar 2005 af Melanie (Slettet)
Molekylformlen for en alkohol kan skrives
C(a)H(b)O.
Ved fuldstændig forbrænding af en given mængde af alkoholen fås 2,800g CO2 og 1,376H2O.

a) Bestem den empiriske formel for alkoholen?

Ved et eksperiment bestemmes alkoholens molare masse til 88,15g/mol.

b) Bestemm alkoholens molekylformel?

Mit bud:

a) Først beregner jeg stoffets indhold af C:12,01 - O:1,01 - O:16,00

m(C)=(12,01/44,01g/mol)*2,800g=0,76
m(H)=(2,02/18,02g/mol)*1,376g=0,15
m(O)=16*2*2,800G/44,01g/mol=2,03 <=>
m(O)=16*1,376/44,01g/mol=0,50 <=>
m(O)=2,03g+0,50g=2,53

Nu kan jeg regne frem til stoffets empiriske formel:
n(C)=0,76/12,01g/mol= 0,06 ~ ?
n(H)=0,15/1,01g/mol= 0,14 ~ ?
n(O)2,53/16g/mol= 0,15 ~ ?

Jeg er gået i stå her, er der nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2005 af frodo (Slettet)

hvis du regner lidt mere præcist, får du at forholdet imellem C og H, er lig 5:12

Og i formlen i starten af opgaven, får du oplyst, at der kun er et O-atom i molekylet, så den empiriske formel bliver da:

C5H12O

Og mulige molekylformler:

(C5H12)_xO

Svar #2
30. januar 2005 af Melanie (Slettet)

okey.. hvordan fandt du så frem til at empiriske formel er C5H12O ...
er mit bud på n(C) & n(H) så forkert regnet ud?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2005 af frodo (Slettet)

det er ikke forkert regnet ud. Det er helt korrekt.

Det eneste problem, der er, er at du har afrundet, hvilket giver en usikkerhed. Hvis du gemmer dine tal på lommeregneren, og bruger, dem, får du at forholdet imellem C 0g H er som 5:12

Det vil sige, at vi kan have et molekyle med 5 carbon-atomer, og 12 hydrogenatomer. Og du har jo allerede fået at vide, at der er ét og kun ét oxygen-atom

altså fås C5H12O

Svar #4
30. januar 2005 af Melanie (Slettet)

hvordan finder jeg så alkoholens molekylformel - når ved et eksperiment bestemmes alkoholens molare masse til 88,15g/mol??

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2005 af frodo (Slettet)

hvader molarmassen for den empiriske formel?

ca det du søger!

Skriv et svar til: Empiriske formel for en alkohol.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.