Kemi

s og CV

11. januar 2010 af nissen2009 (Slettet)

hej

jeg har fået til opg at beregne s og CV %, da der står i min opg. Koncentration af en titrervæske bestemmes ved måleforsøg. der fås følgende 10 værdier i mol/L.

0,1003 , 0,1005, 0,1001,  0,1002, 0,1003

0,1006, 0,1001, 0,1000,  0,1004,  0,1004

men jeg kan desværre ik finde ud af det, håber nogen gider fortælle mig hvordan man præsic gør. da jeg ikke har lært hvordan man laver det. CV % s / X * 100


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

antal observationer; n = 10

summen af målingerne = 1,0029

middelværdi X ( kan ikke skriver korrekt her, der skal være en streg over X) = X/n ⇒1,0029 / 10 = 0,10029

variansen s2 , finder du ved at trække middelværdien X fra måleresultatet og opløfte den værdi 2, det gør du for hvert måleresultat, adderer resultaterne. Den værdi dividerer du med n-1 og tager kvadratroden, så har du s.

(0,1003 - 0,10029)2 + (0,1005 - 0,10029)2  osv, for alle dine måleresultater = 3,29 * 10-7

så dividerer du med n-1 = 9;  3,29*10-7 / 9 = 3,6556 * 10-8 , det tager du kvadratroden af så har du s

s = 0,0001911

CV % = s/X *100 % ⇒ 0,0001911 / 0,10029 * 100 % = 0,19 %

håber det giver mening.

Du har tidligere omtalt at du har en texas TI30 lommeregner, den har altså en satistik funktion, så du slipper for alt det besvær.


Svar #2
14. januar 2010 af nissen2009 (Slettet)

hmm har prøvet ligge alle tallene ind, men i to omgange men får desværre ik samme resultat som dig hvorfor det?

min måde:

(0,1003 - 0,10029)2 + (0,1005 - 0,10029)2 osv

i række et:  1005788252,2

række to : 1005788252,2

1005788252,2 + 1005788252,2 = 1106367085 : 9 = 122929676,2

jeg har forstået hvordan du gør, men mærkeligt nok kunne jeg ik for den resultat i lommeregner. ved du hvad det er jeg laver fejl?  da jeg også har sådan en type opgave, til som jeg skal løse? håber du gider


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

jeg har absolut ingen ide om hvad du gør galt

men prøv lige at taste et par eksempler

(0,1003 - 0,10029)2 = 1,0 * 10-10 eller 0,0000000001

(0,1001 - 0,10029)2 = 3,6 * 10-8 eller 0,000000036

her 2 links til brugervejledning til Texas TI30XB / XS

Hvis det er den regnemaskine du har, så er det afsnittet om statistik med 1 variabel du skal kigge i.

http://education.ti.com/downloads/guidebooks/scientific/30xmv/TI30MV_TeacherGuide_DA.pdf

http://education.ti.com/downloads/guidebooks/scientific/30xmv/TI30XSMultiViewGuide_da.pdf


Svar #4
15. januar 2010 af nissen2009 (Slettet)

har kigget på statistik , men kan desværre ik finde det på  min lommeregenr

defor bliver jeg nødt til gør det på den svære måde: sådan har jeg lavet

(0,1003 - 0,10029)2  + (01005 - 0,10029)2 + ( 0,1001 - 0,10029) 2 + ( 0,1002 - 0,10029) 2 + ( 0,1003 - 0,10029)

= 1005788252,2 (ik plads i lommeregner derfor delle dem i 2 dele)

( 0,1006 - 0,10029)2 + ( 0,1001 - 0,10029)2 + ( 0,1000 - 0,10029)2 + (0.1004 - 0,10029)2 + (0,1004 - 0,10029)2

= 100578833,2

1005788252,2 + 100578833,2 = 1106367085 : 9 = 122929676,2

√ 122929676,2  = 1108,90

håber du forstår hvordan jeg har regnet , håber du giver fejl hvor jeg laver fejl siden jeg ik kan får den rigtig resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

Jeg kan ikke se hvad du gør forkert.

Hvis din regnemaskine er samme slags som den jeg bruger til dagligt, så sidder der en reset knap på bagsiden af den, prøv at trykke på den med en spids genstand - ikke for hårdt.

Hvis ikke det løser dit problem så kan jeg ikke hjælpe dig -- men spørg en af dine studie kammerater eller din lærer


Skriv et svar til: s og CV

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.