Matematik

Spørgsmål omkring potensudvikling

14. januar 2010 af buddhisme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder og læser noget om potensudvikling og funktionen på lommeregneren: powerreg.

Men så tænker jeg pludselig. Hvordan kan jeg finde b og a i en potensfunktion? altså f(x)=b•xa?

Det er tydeligvis ikke formlen a=y2-y1/x2-x1, da det er til en lineær funktion.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2010 af peter lind

Du skal have 2 punkter på grafen og sætte ind i funktionsudtrykket. Du får så de 2 ligninger y1=b*x1a og y2 = b*x2a. Hvis en af x'erne for eks x1er 1 er det særligt nemt. Så får du direkte y1=b ellers del ligningerne med hinanden: Det giver y1/y2=(x1/x2)a  Tag logaritmen på begge sider det giver  ln(y1/y2) = a*ln(x1/x2) Når du har fundet a  kan du sætte det ind i en af de oprindelige ligninger og dermed finde b.


Svar #2
14. januar 2010 af buddhisme (Slettet)

Kan logaritmen beregnes uden hjælp af lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2010 af peter lind

nej ikke med mindre det er specielle tal.


Skriv et svar til: Spørgsmål omkring potensudvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.