Kemi

empirisk formel?

21. januar 2010 af Monkeydude (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder lige og har problemer med en opgave.

ved en fuldstændig forbrænding af en vis mængde carbonhydrid dannes 19,80 mg CO2 og 8,109 mg H2O.

Jeg skal så finde den empiriske formel, men er ikke sikker på hvordan jeg gør det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2010 af mathon

C-indhold i 19,80 mg CO2 = (19,80 mg)·(12,011/44,01) = 5,40372 mg

H-indhold i 19,80 mg H2O = (8,109 mg)·(2·1,0079/18,02) = 0,90711 mg

molforhold
                {5.403719·10-3,0.90711·10-3}/{12.011,1.0079} = {0.00045,0.0009}

som divideret med 0.00045                           (forholdstal kan forkortes og forlænges)
                                         giver {1,2}             

dvs med empirisk formel

                                        (CH2)n = CnH2n hvilket er en alken
 


Svar #2
21. januar 2010 af Monkeydude (Slettet)

 Jeg forstår ikke helt det der molforhold du har skrevet. Er ikke sikker på vi har haft om det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2010 af mathon

ganske almindelig forholdsregning fra Folkeskolen

C = 12.011
                                            fra det periodiske system
H =  1.0079


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2011 af mathon

rettelse
 

H-indhold i 8,109 mg H2O = (8,109 mg)·(2·1,0079/18,02) = 0,90711 mg


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2015 af happypupil (Slettet)

Nogen der kan hjælpe mig? Opgave b og c til opgaven ovenfor:

b) Bestem carbonhydridens molare masse.
Jeg har fået massen til 42,08 g/mol.

c) Opskriv carbonhydridens bruttoformel. Opskriv endvidere navn og strukturformler for de mulige isomere.
Den forstår jeg ikke helt. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2015 af Heptan

#1

C-indhold i 19,80 mg CO2 = (19,80 mg)·(12,011/44,01) = 5,40372 mg

H-indhold i 19,80 mg H2O = (8,109 mg)·(2·1,0079/18,02) = 0,90711 mg

molforhold
                {5.403719·10-3,0.90711·10-3}/{12.011,1.0079} = {0.00045,0.0009}

som divideret med 0.00045                           (forholdstal kan forkortes og forlænges)
                                         giver {1,2}             

dvs med empirisk formel

                                        (CH2)n = CnH2n hvilket er en alken

 Eller en cycloalkan.

c) Opskriv carbonhydridens bruttoformel. Opskriv endvidere navn og strukturformler for de mulige isomere.
Den forstår jeg ikke helt. Nogen der kan hjælpe?

Molarmassen 42,08 g/mol passer med bruttoformlen (molekylformlen) C3H6

Nu skal du prøve at tegne dig frem til alle de strukturformler du kan forestille dig, som har molekylformlen C3H6 og som opfylder, at hvert carbonatom har 4 bindinger og hvert hydrogenatom har 1 binding. (hint: der er to).

Jeg antager at du har beregnet b) korrekt, for jeg har ikke opgaven.


Skriv et svar til: empirisk formel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.