Matematik

Matematik

31. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Hej,  jeg sidder med en opgave jeg ikke kan forstå, og jeg håber I vil kigge på den, fordi så vil det være en stor hjælp for mig. Og jeg håber I vil hjælpe mig for trin til trin.

Opgaven lyder:

Bestem størrelsen af de resterende sider og vinkler i trekant ABC, når:
a) A= 39,8 grader B= 47,4 grader og a= 5,1

b) B= 19 grader c= 3 og a= 9

c) a= 98 b= 79 og C= 68 grader

d) A= 47 grader B= 102 grader og c= 6

e) B= 38 grader b= 4,7 og c= 5,9

Håber I vil kigge på den.
På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2010 af Betidanon (Slettet)

Du skal bare bruge sinus og cosinus :)
Du har tre oplysninger ved hver af trekanterne, så kan du nemt finde de andre - og desuden: En trekant er altid 180 grader, så hvis du kender fx A og B kan du nemt finde C :)


Svar #2
31. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

hmm. . . okay men kan du hjælpe mig med første opgave for trin til trin?


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. januar 2010 af Betidanon (Slettet)

Jo det kan jeg godt :)
Du kender graderne for A og B. Vi finder C ved at gøre følgende:

180 grader - (39,8 grader + 47,4 grader) = 92, 8 grader.

C = 92,8 grader

Vi kender siden a = 5,1.

Vha. sinus relationen kan vi nu finde de manglende sider.

Vi bruger følgende formel for at finde siden b:

b = (a * sin (B)) / sin(A)

Vi sætter nu tallene ind i formlen.

b = (5,1 * sin(47,4)) / sin (39,8)

b = 5,86

For at finde c kan vi bruge sinus igen. Denne gang er skal vi bruge følgende formel:

c = (a*sin(C)) / sin(A)

c = (5,1 * sin(92,8)) / sin(39,8)

c = 7,96

Sinus er klart nemmest at bruge her. Du skal bare gå ud fra følgende sætning:

SinA / a = sin B / b = sin C / c

eller

a / sin A = b / sin B = c / sin C

Og så bare omskrive dem :) Husk du skal kun bruge to af de 3 regnestykke rjeg har skrevet op.

Fx hvis du kender A og C og c Så kan du finde b ved at gøre følgende:

a / sin A = c / sin C <=> c = (a* sin C) / sin A

osv :)

håber det hjælper på forståelsen :)


Svar #4
31. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Okay tak for hjælpen af opgaven men den næste kan jeg ikke forstå fordi vi mangler mange af siderne, hvis du vil vil du så ikke også hjælpe mig med den også?


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. januar 2010 af Betidanon (Slettet)

Altså du kender to sider og en vinkel. Så skal vi over i noget cosinus :)
Vi kender B= 19 grader c= 3 og a= 9

Vi skal vha. cosinus finde den manglende side b.

b^2 = a^2 + c^2 - 2ac * cos B

Vi indsætter tallene:

b^2 = 9^2 + 3^2 - 2 * 9 * 3 * cos (19)

b^2 = 81 + 9 - 54 * cos (19)

b^2 = 90 - 53,1

b^2 = 36,9

kvadratroden af 36,9 = 6,08

b = 6,08

Nu kender du alle siderne og en vinkel og så kan du bruge sinus til at finde de resterende vinkler :)
 

Sin A = (sin B *a) / b

og så burde resten gå let som en leg :D


Svar #6
31. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Okay nu forstår jeg det godt, jeg tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2010 af Betidanon (Slettet)

Så lidt så lidt :)


Svar #8
31. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Hej igen jeg kiggede på opgave e og den kan jeg ikke finde ud af kan du hjælpe mig med den?


Brugbart svar (1)

Svar #9
31. januar 2010 af Betidanon (Slettet)

Her kan du bruge sinus :)
Du kender B, b og c :)
Så for at finde C skal vi bruge følgende formel :)
 

Sin C = SinB * c / b :)
Nu kender du to vinkler, så kan du nemt finde den sidste - A

og så burde det ikke være svært at finde a :)


Svar #10
31. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Okay, og når vi skal finde af kan jeg bare bruge de formler jeg har brugt før til at finde A


Svar #11
31. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Okay tak for hjælpen har lavet opgaven færdig nu :D


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. januar 2010 af Betidanon (Slettet)

Super :)
Så er du blevet uddannet ekspert i sinus og cosinus :b
- eller næsten...


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.