Kemi

Nernst Lov

31. januar 2010 af etplaura (Slettet)

Har et galvanisk element med 2 halvceller:

1,000 M Cu(NO3)2 med kobberstang og 1,000 M AgNO3 med sølvstang.

Jeg skal så beregne elementets hvilespænding ved 25 grader celcius. Hvordan? Jeg ved, at jeg skal bruge Nernst Lov.

Men kan det passe, at når der er samme mængde elektrolyt i de to halvceller, så kan jeg blot bruge: U0 = eh - ev?

Eller hvordan? Vil sætte stor pris på al hjælp. På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

Det korrekt, at du kan gøre sådan i dette tilfælde, når elektrolytternes stofmængde er den samme.

Cu(s) I Cu2+(aq) II Ag+(aq) I Ag(s)

Cu(s) + 2 Ag+(aq) → Cu2+(aq) + 2 Ag(s)

reaktionsbrøken for reaktionen ; Cu2+ / (Ag+) 2

Uθo = 0,80 v - 0,34 v = 0,46 v

Uo = 0,46 v - 0,059 v / 2 * log 1,000 / 1,0002 = 0,46 v


Svar #2
31. januar 2010 af etplaura (Slettet)

Mange tak for dit svar :-)

Jeg prøvede også at bruge Nernst lov, og der får jeg et tal, der er meget tæt på, nemlig 0,48 V.

Er den ene metode mere rigtig at bruge end den anden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

om den ene metode er mere rigtig end den anden ved jeg ikke.

jeg lavede kun beregningen som en illustration af hvordan loven kan bruges. Mange steder arbejdes der i millivolt, således at 0,059 V, skrives som 59,2 mV, allerede der er der en afvigelse og så afhænger det af hvilken tabel man bruger, der kan være små afvigelser.

jeg tror at afvigelserne ligger i tabellerne vi har brugt, idet

0,059 V / 2 * log 1,000 / 1,0002 = 0


Svar #4
31. januar 2010 af etplaura (Slettet)

Okay, super - tak :-)

Lige en ting mere: Jeg har prøvet at regne hvilespændingen ved  5 graders celcius også. Ved brug af Nernst lov får jeg et anderledes tal, men kun med en meget lille decimalsforskel. Kan det mon passe? Altså, har temperaturen bare ikke særlig stor betydning?

- Og i øvrigt. Kan man i teorien også bruge metoden U0 = eh - ev ved 5 grader celcious? Eller er der anderledes betingelser, når det ikke er 25 grader, som jo er standard? Håber du forstår hvad jeg mener :-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

så vidt jeg husker korrigeres der for temperaturen på følgende måde.

0,059 V * T/ 298K, hvor T er den omgivende temperatur i Kelvin, og 298K svarer til 25 grader celsius, i dit tilfælde

0,059 * 278/298 = 0,055........

Uθo = (0,80 V * 278/298) - (0,34 V * 278/298) = 0,429 V


Skriv et svar til: Nernst Lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.