Kemi

pH-beregning. Hvilken formel og hvorfor?

20. februar 2010 af Emmakjeldgaard (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg roder rundt med en aflevering omkring beregning af syrer og basers pH-værdi i vandlige opløsninger.

Jeg har fundet ud af hvilke formler der skal bruges hvornår, men forstår bare ikke hvorfor?

Hvorfor kan man ikke bruge den samme formel lige meget om det er en svag, mellemstærk eller en stærk opløsning?

Og hvorfor skal man sige 14-(log osv...) når man beregner på basers pH, når man ikke gør noget ved syrernes?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2010 af mathon

i vandig opløsning
er
   de stærke syrer helt ioniserede, hvorfor deres aktuelle H3O+-koncentration er lig med den formelle koncentration

   de middelstærke og svage syrer er kun delvis ioniserede, hvorfor deres aktuelle H3O+-koncentration ikke
   modsvarer deres formelle koncentration.

pOH-beregningen foregår helt parallelt med pH-beregningen. Men man har ikke ønsket af benytte to forskellige måleskalaer, hvorfor det er vedtaget at omregne til pH-skalaen,
hvor sammenhængen
ved 25ºC er
                     pH = 14 - pOH


Svar #2
20. februar 2010 af Emmakjeldgaard (Slettet)

okay, tak for hjælpen!!

Det lyder som om du har styr på det... Kan du også forklare mig hvorfor kan skal bruge ligevægtskonstanten og hvad den egentligt definerer?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2010 af mathon

                                             S   +   H2O  <--->  B    +    H3O+
koncentrationer i M            c-αc                        αc          αc


                                             [B]·[H3O+] / [S] = Ks

                                             [H3O+]2 /(c-[H3O+]) = Ks

                                             10-2pH/(c-10-pH) = Ks

efter en pH-måling kan 
                                             Ks således beregnes         

og                                          αc = [H3O+] = 10-pH

                                              α = 10-pH/c

...........

α er ioniseringsgraden


Skriv et svar til: pH-beregning. Hvilken formel og hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.