Matematik

opgaver

23. februar 2010 af saltum (Slettet) - Niveau: A-niveau

dN/dt= 0,0004*N*(315-N)                              N betegner biltætheden til tiden t målt i antal år efter 1968

bestem en forskrift  for biltætheden N som funktion af tiden t(der oplyses at  biltætheden i 1968 var 198

i en model for udviklingen af antallet af individer i en population betegner n(t) antal individer  i populationen til tiden t(målt i døgn) .den hastighed hvormed  n(t) vokser til tiden t er lig med g(N) hvor g er en liniær funktion af  N det oplyses at g(0,1*105)=1.8*104 og g(105)=3,0*103

bestem antallet af individer i populationen i det tidpunkt hvor væksthastigheden er 1.3*103 individer pr. døgn

opstil en differentialligning som N må tilfredsstille


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2010 af dnadan (Slettet)

Nydeligt at se, at du kan skrive en opgave ordlydt ind. Men måske burde du øve dig mere i rent faktisk at begynde på opgaven selv(dvs. have tænkt over opgaven, og have forslag) inden du begynder at indskrive den på pc.

Du kan få et hint: Logistisk vækst

Husk nu at yde en indsats selv.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2010 af peter lind

Brug et CAS værktøj til at løse ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2010 af annarømer (Slettet)

den er her


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2010 af annarømer (Slettet)

Jeg kan ikke oploade TI docu... men send mig din mail, så sender jeg dig den


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er åbenbart to særskilte opgaver a) og b).

I a) kan man løse differentialligningen ganske simpelt uden brug af CAS værktøj ved isolation af de variable, idet

dN/(N(315-N)) = 0,0004 dt , der for N < 315 integreres til

-1/315 log((315-N)/N) = 0,0004 t + c , eller

(315-N)/N = b e-0,126t , eller

N(t) = 315/(1 + b e-0,126t) , og b fastsættes, så N(0) = 198, til b = 117/198 = 13/22.

I b) er g(n) en lineær funktion af n og man får oplyst værdien af g(n) for 2 værdier af n. Bestem ligningen for linien gennem de to punkter, og find så det n, hvor g(n) antager en bestemt værdi. Det drejer sig blot om at løse et par lineære ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2011 af Alfox (Slettet)

Hvoraf får du e^-0,126?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

0,0004·315 = 0,4·0,315 = 0,126

Funktionen log() i #5 skal læses som den naturlige logaritmefunktion ln() .


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2011 af Alfox (Slettet)

Tusind tak. Nu har jeg siddet i en halv time og grublet over hvor fanden 0,126 kom fra. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2011 af Alfox (Slettet)

Undskyld jeg spørger igen, men nu har gjort rede fra N(t).
Hvis jeg sætter det lig 0. Altså N(0), hvordan forekommer 198. Kan ikke få min ligning til at give 198.


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er givet i opgaven, at N(0) = 198 . I den fundne løsning (se #5)

N(t) = 315/(1 + b e-0,126t)

indsætter man så t = 0 og får

198 = 315/(1+b) , så

b = (315/198) - 1 = 117/198 = 13/22


Skriv et svar til: opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.