Matematik

Areal af område - hjælp

27. februar 2010 af Caromadsen (Slettet)

En landmand ønsker at indhegne et trekantet område, hvis ene side er en å. De to andre sider skal være lige lange. Landmanden har 60 m trådhegn. Find det største areal området kan få ?

jeg ved ikke hvordan den skal løses, håber der er nogen der kan hjælpe ,s ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Arealet A(x) = 2x*y, og 2*x+y = 60, find x af ligning 2 og indsæt udtrykket i ligning 1, dernæste skal du differentiere og finde størsteværdien


Svar #2
27. februar 2010 af Caromadsen (Slettet)

hvordan gør jeg det ,s ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

I ligning 2 er y=60-2x, det indsætter vi i ligning 1, så vi får A(x)=2x*(60-2x), så er A ' (x) = 120-8x, der lig 0 giver x=15, så er y altså 60-2*15=30


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Denne opgave kører igen og igen her på portalen.

Arealet er nu ikke 2x*y, som anført i #1.

Kald længden af hver af de to sider for x, og længden af siden ved åen for y. Den halve åside er da katete i en retvinklet trekant, hvor den anden katete er trekantens højde h, og hypotenusen er x. Altså (1/2 y)2 + h2 = x2 , eller

h2 = x2 - 1/4 y2 = (x+1/2y)(x-1/2y) . Så arealet er

A = 1/2 y h = 1/2 y √(x2 - 1/4 y2) .

Simplest er det nok at bruge Herons formel for arealet af trekanten :

A2 = s(s-a)(s-b)(s-c) , hvor s er den halve omkreds, og a, b, c er de tre sidelængder. Med s = 30, og a = b = x, og c = y = 60-2x, fås

A2 = 30(30-x)2(2x-30) , og vi finder

2A dA/dx = -60(30-x)(2x-30) + 60(30-x)2 . Løser vi ligningen 2A dA/dx = 0, får vi

2x-30 = 30-x, eller x = 20. Trekanten er altså ligesidet, x = y = 20. Det største areal er er da

A = √(30(30-20)2(40-30)) = √(30•10•10•10) = 100√3


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg læste det for et rektangel, for det kom automatisk, da vi jo har haft det så mange gange. Men man kan måske alligevel bruge det, jeg skrev alligevel, hvis den ene side (grundlinien i trekanten) udgøres af en å, hvor arealet af trekanten er ½h*g, og sætter vi ½h = 2x og g = y, så bliver arealet 2xy, som jeg skrev. Jeg synes det ser lidt for indviklet ud at bruge Herons formel her. Arealet er som sagt bare ½*højden*grundlinien. x=15 → ½h=30 → h=60, og y=60-2*15=30


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvordan får du 1/2 h = 2x ?Jeg formoder, at det er de to lige store sider, du kalder x? Som vist i #4 er trekanten med maksimalt areal ligesidet, og altså x = y = 20.


Svar #7
28. februar 2010 af Caromadsen (Slettet)

men hvad bliver arealet så ? skal man ikke regne det ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Arealet skrev jeg til sidst i #4. A = 100√3 .


Svar #9
28. februar 2010 af Caromadsen (Slettet)

er det så bare resultatet ?


Skriv et svar til: Areal af område - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.