Matematik

Søger hjælp til at finde grænseværdi

02. marts 2010 af kronquist (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg er lidt i tvivl om denne opgave..

Spørgsmålet lyder således :

Undersøg om  (x(ex+1)-2(ex-1))/x3      har en grænseværdi for x gående mod 0..

Skal jeg bruge hopitals princip ?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kan rækkeudvikle funktionerne i tælleren i x. Udnyt, at

ex = 1 + x + x2/2! + x3/3! + ...

Hvis leddene i tælleren til og med x2 forsvinder, så har udtrykket i opgaven en endelig grænseværdi for x gående mod 0.


Svar #2
03. marts 2010 af kronquist (Slettet)

Det kan jeg godt se, men kan man ikke sige noget mere om opgaven, eller ?

Tak for hjælpen indtil videre, Andersen:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jo, du kan også finde grænseværdien, hvis den findes. I dette tilfælde forsvinder leddene til og med x2 , og der er en endelig grænseværdi. Du får

x(ex+1)-2(ex-1) = (2x + x2 + x3/2! + x4/3! + ...) - 2(x + x2/2! + x3/3! + x4/4! + ...)

    = x3/6 + x4/12 + ... , så

(x(ex+1)-2(ex-1))/x3 → 1/6 for x → 0


Skriv et svar til: Søger hjælp til at finde grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.