Matematik

Burde være nemt men...

13. marts 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har denne andengradsligning - normalt løser jeg dem nemt, men her indgår log

(log(x))^2+3*log(x)-4=0

Ide til hvordan det løses?

Hvis det havde været x^2+3*x-4=0, havde det været nemt. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre af log.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2010 af Isomorphician

Sæt log(x) = z.

Så har du:

z2 + 3z - 4 = 0, som du løser mht z.

Husk at substituere tilbage når du har fundet værdierne for z.


Svar #2
13. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Jeg er altså ikke god til matematik - hvorfor lige z? og hvad er at substituere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2010 af mathon

z eller et andet variabelbogstav

substituere = erstatte, sætte i stedet for

..............

      z2 + 3z - 4 = 0

      z = -4  ∨  z = 1

z = log(x) ⇔ x = 10z


Svar #4
13. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Øh... Hvad er a, b og c?

Skal bruge det til at finde diskriminanten.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2010 af mathon

     a = 1
     b = 3
     c = (-4)


Svar #6
13. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Men det giver x = 1 og x = -4

Og hvis jeg solver skal det gerne give x = 2.718 og x = 0.018

Men jeg synes også det virker forkert at man bare kan se bort fra log.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det giver z=1 og z = -4, hvor z = log(x) . Og nu kan du se, at du mente den naturlige logaritmefunktion
ln(x) i den oprindelige ligning, og ikke den 10-tals baserede logaritmefunktion log for at få den løsning, du angiver. Da får du

x = ez , og dermed x = e = 2,718 eller x = e-4 = 0,01832 .

Hvis det er log10(x) du mente, er løsningen

x = 10 eller x = 10-4 = 0,0001


Svar #8
14. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Andersen

Det her forvirrer mig.

Hvis a = 1, b = 3, c = -4

er d = 25, hvilket vil sige der er to løsninger

og her får jeg x = 1 og x = -4

Kan du skrive præcist hvordan jeg skal løse dette? Det er første gang jeg får en andengradsligning med log.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2010 af mathon

                  z2 + 3z - 4 = 0

                  z = -4 ∨ z = 1

                  z = log(x) ⇔ x = 10z

dvs             x1 = 10-4 = 0,0001
                   x2 = 101 = 10


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. marts 2010 af mathon

undskyld min morgensøvnighed:

alt er forklaret i #7



Svar #11
14. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Hej Mathon

Men det skulle gerne give x = 2.718 og x = 0.018?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. marts 2010 af Zeimon (Slettet)

Det er helt korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. marts 2010 af mathon

hvis
           det er tilfældet
skulle
           din opgavetekst have været

                 (ln(x))2 + 3·ln(x) - 4 = 0
hvorefter
citat fra #7

         "Da får du
                         x = ez , og dermed x = e = 2,718 eller x = e-4 = 0,01832"


 


Svar #14
14. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Jeg er med nu :)

Tusind tak Mathon og jer andre - jeg forvirrede mig selv og jer andre. Det var godt nok log - og jeg var kommet til at skrive ln i TI interactive.


Skriv et svar til: Burde være nemt men...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.