Matematik

Tre ligninger med tre ubekendte

18. marts 2010 af Hottienottie (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Jeg har punkterne (1;1,5) - (2,5) - (6,29)

og skal finde forskrifterne , men jeg har ingen anelse om hvordan man gør da jeg ikke har lært det


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2010 af peter lind

Forskrifterne for hvad?


Svar #2
18. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

forskrifterne for en andengradsligning - en parabel 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der er vel kun tale om een forskrift

f(x) = ax2 + bx + c

Indsæt de tre punkter i forskriften, og du har så tre lineære ligninger til bestemmelse af a, b og c.

Træk den ene ligning fra hver af de to andre, så får du to ligninger i a og b, og indsæt så de fundne værdier for a og b i den tredje ligning til bestemmelse af c.


Svar #4
18. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

hvordan det? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvordan hvad? Prøv at være lidt mere præcis. Jeg gav dig en fuldstændig opskrift til at løse din opgave.


Svar #6
18. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

altså skal jeg indsætte punkterne så andengradsligningen bliver

f(x)=a*1^2+b*2+6 


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du har givet tre punkter. Hvert punkt skal opfylde parabelens forskrift, så du får tre ligninger i a, b og c

f(1) = 1,5 = a*12 + b*1 + c
f(2) = 5 = a*22 + b*2 + c
f(6) = 29 = a*62 + b*6 + c


Svar #8
18. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

#7

Du har givet tre punkter. Hvert punkt skal opfylde parabelens forskrift, så du får tre ligninger i a, b og c

f(1) = 1,5 = a*12 + b*1 + c
f(2) = 5 = a*22 + b*2 + c

f(6) = 29 = a*62 + b*6 + c

min kusine siger at man ikke skal regne i anden ud, er det rigtigt?

og jeg forstod ikke rigtig hvad du mente med denne sætning: Træk den ene ligning fra hver af de to andre, så får du to ligninger i a og b, og indsæt så de fundne værdier for a og b i den tredje ligning til bestemmelse af c.

kunne du ikke foreklare med mellemregninger bare med nogle andre punkter?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg er ikke lige interesseret i, hvad din kusine siger, men derimod i at hjælpe dig med at løse din opgave.

Du får de tre ligninger i a, b og c, som jeg har beskrevet i #7.

Træk den første ligning fra hver af de to andre, så får du to ligninger, hvori kun indgår a og b. Løs dem, så de finder a og b, og indsæt så de fundne værdier for a og b i en af de orpindelige ligninger til bestemmelse af c.

Ligningerne er

a + b + c = 1,5

4a + 2b + c = 5

36a + 6b + c = 29

Træk den første ligning fra de to andre:

3a + b = 3,5

35a + 5b = 27,5 , der forkortes med 5 til
7a + b = 5,5

Heraf får du, ved at trække den nye første ligning fra den nye anden ligning:

4a = 2, dvs a = 1/2, og dermed

b = 3,5 - 3a = 3,5 -1,5 = 2 , og endelig

c = 1,5 -a -b = 1,5 -0,5 -2 = -1

Altså er forskriften

f(x) = 1/2 x2 + 2x -1


Skriv et svar til: Tre ligninger med tre ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.