Matematik

Cirkelligning og der vor de "sammenkobler"

23. marts 2010 af BigDaddy89 (Slettet)

Hej alle.

Jeg sidder her og skal finde et punkt på cirkelperiferien. punktet er lige der hvor de "sammenkobles"

Funktionen for den øverste cirkeldel: +√(1649,92^2-(x+1597,63)^2)+412,263 

Funktionen for den nederste cirkeldel: -√(1649,92^2-(x+1597,63)^2)+412,263

Kig evt. på vedhæftede billede.

Har prøvet alt muligt og også på TI-89.

En anden ting jeg ikke forstår er hvorfor at de ikke "rører" hinanden når man har indskrevet dem i TI-89 og i Graph?

På forhånd tak!!

Kenn.

Vedhæftet fil: graf studiehjælp.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2010 af Civilingeniøren (Slettet)

Hej BigDaddy89

Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår dit spørgsmål, men måske det kan hjælpe dig, at det for en cirkel gælder;

(x-x0)^2 + (y-y0)^2 = R^2

hvor punktet (x0,y0) er cirklens centrum og R er cirklens radius.

Prøv nu at finde ligningen for den beskrevne cirkel.

Håber det gi'r mening.

/JW ;-)


Svar #2
23. marts 2010 af BigDaddy89 (Slettet)

 #1

Hej.

Havde måske glemt at fortælle at de to ligninger ER cirklen hvor y er isoleret.

(x-x0)^2 + (y-y0)^2 = R^2 skal jo laves om til +/-√(r^2-(x-a)^2)+b for at kunne bruge dem på TI-89 og i Graph

+ er den "sure" del af cirklen og - er den "glade" del af cirklen, men det ved du jo nok godt.

og som vist på billedet tilføjet dette svar kan du se at hver funktion danner en del af cirklen. 

Det punkt hvor de "sammenkobles" i farven som jeg har lavet er det punkt jeg leder efter og ved ikke lige hvordan jeg skal gøre dette.

Mvh. Kenn.

Ps. det er denne cirkel der danner det stykke af periferien jeg bruger i det første billede.

Vedhæftet fil:graf studiehjælp2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Din cirkel har ligningen

(x+1597,63)2 + (y-412,263)2 = 1649,922 .

Det "sammenkoblingspunkt" du søger må være et af de punkter, hvor y = 412,263, altså hvor

|x+1597,62| = 1649,92

dvs x = 1649,92-1597,62 = 52,30 eller x = -1597,62-1649,92 = -3247,54.

At dømme efter dine tegninger, er det punkt, du søger altså (x, y) = (52,30 ; 412,263).

At kurverne ikke rører hinanden i dit grafprogram skyldes sikkert, at grafen har lodret tangent i sammenkoblingspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2010 af mathon

generelt

for cirklen              (x-c1)2 + (y-c2)2 = r2

med
         øvre halvcirkel      y = c2 + √(r2 - (x-c1)2)
         nedre halvcirkel    y = c2 - √(r2 - (x-c1)2)

og "sammenkoblingspunkterne"

                     (c1-r;c2)   og   (c1+r;c2)                    


Skriv et svar til: Cirkelligning og der vor de "sammenkobler"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.