Matematik

Transport af en skorsten, kan den komme igennem et t-kryds?

25. marts 2010 af zeverbum (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Opgaven lyder således:

Et firma skal transportere en skorsten med en samlet længde på 45 meter fra leverandøren til opstilling hos køberen.

Transportvejen kan afkortes, hvis skorstenen kan komme igennem et vej-T, hvor den ene vej er 22 meter bred, og den anden er 10 meter bred.

Undersøg om skorstenen kan komme om hjørnet, når det forudsættes, at skorstenen er i samme vandrette plan under hele transporten.

Jeg ved med nogenlunde stor sikkerhed, at der skal bruges optimering med hensyn til at optimere længden i forhold til vinklen, så vidt jeg har forstået. Problemet er bare at komme i gang med opgaven.

Jeg har vedhæftet opgavebeskrivelsen og en illustration af opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

ingen gider se op den, når du bryger docx-fil


Svar #2
25. marts 2010 af zeverbum (Slettet)

 Hvad er problemet med Docx?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

mange kan ikke læse dem på deres computer, jeg kan i hvert fald ikke


Svar #4
25. marts 2010 af zeverbum (Slettet)

 Så er den her i .doc format.

Vedhæftet fil:Opgave.doc

Brugbart svar (2)

Svar #5
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

det er en ren geometrisk opgave, prøv at forlænge den lille vejs sider, skorstenen må ikke støde på nogle af siderne, og den længste "pind" i den figur er diagonalen, men prøv allerførst tegne det op i en skala, der passer til målene. brug så en lille pind og se, hvordan du kan lempe den igennem, så du får en fornemmelse af, hvad der sker, det er vigtigt


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skorstenen danner to ensvinklede retvinklede trekanter, hvor den ene trekant har kateterne 22 og x, og den anden har kateterne y og 10. Da de er ensvinklede, har vi

22/x = y/10

De to hypotenusers længder er nu bestemt ved

h12 = 222 + x   og h22 = y2 + 102 = (220/x)2 + 102 og den samlede længde for skorstenen er

h(x) = h1 + h2

Find ekstrema for h(x) og undersøg, hordan minimumsværdien er i forhold til 45 .


Svar #7
25. marts 2010 af zeverbum (Slettet)

Umiddelbart så skal jeg vel differentiere udtrykket h(x) først, og det vil vel være h'(x) = ( √(22+ x2) + √((220/x)+ 102))'

Dette giver bare et åndsvagt resultat


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Nu har jeg siddet og prøvet mig frem med en lille pind, og jeg får det til ca. 24 meter. Længere må skorstenen ikke være, det svarer til diagonalen i rektanglet med siderne 22 m og 10 m


Svar #9
25. marts 2010 af zeverbum (Slettet)

 Desværre er det sådan, at vi skal tænke optimering i forløbet med at løse opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man differentierer udtrykket h(x) i #6 og løser ligningen h'(x) = 0 får man

x/√(222 + x2) = 2202/x3/√(220/x)2 + 102)

som kvadreret giver

x2 / (222+x2) = 2204/x4(2202+102x2) eller

x6 = 2202•222 , hvoraf

x = (224•102)1/6 = 16,915 , hvoraf

y = 220/x = 13,006

h1 = √(222 + x2) = 27,751

h2 = √(y2 + 102) = 16,406 , og dermed

h = h1 + h2 = 44,157 .

Mindstelængden er altså lidt mindre end skorstenens længde på 45 m, så skorstenen kan ikke passere ad den planlagte rute.


Svar #11
26. marts 2010 af zeverbum (Slettet)

 Hvorfor kaldes det for "mindstelængden"? Det lyder forkert at sige, at da mindstelængden er mindre en 45 m, så kan de ikke komme fordi.


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Mindstelængden = den mindste længde, der kan komme igennem T-krydset, og da den er mindre end de 45 meter, som skorstenen er, kan den ikke komme igennem.


Svar #13
26. marts 2010 af zeverbum (Slettet)

 Burde det så ikke være den største længde, der kan komme igennem og alt større kan ikke komme igennem?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

jo


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg tænkte på den mindste længde af det liniestykke, langs hvilket skorstenen skal glide. men det er jo blot et spørgsmål om ordvalg.


Skriv et svar til: Transport af en skorsten, kan den komme igennem et t-kryds?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.