Matematik

Ekspotentielt aftagende funktion

06. april 2010 af lucillepostej (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen, der kan hjælpe mig med denne opgave og forklare den superpædagogisk? ;-)


Tabellen viser aktiviteten af et radioaktivt stof målt på forskellige tidspunkter


Tid (timer) 0 - aktivitet ?(becquerel): 4420
Tid: 10 - aktivitet: 3510
Tid: 20 – aktivitet: 2710
Tid: 30 – aktivitet: 2200
Tid: 40 – aktivitet: 1730
Tid: 50 – aktivitet:1380
Tid: 60 – aktivitet: 1090
Tid: 70?- aktivitet 880

Gør rede for at aktiviteten med tilnærmelse er en ekspotentielt aftagende funktion af tiden og bestem en forskrift for denne funktion.
Bestem halveringstiden for aktiviteten
Hvor lang tid går der fra den første måling til aktiviteten er nået ned på 200 becquerel?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2010 af nielsenHTX

til 1)

bruger du excel til at finde en tendenslinje. funktionen kalder jeg f(x)

2)

bruger du at halverings tiden for en ekspotentiel funktion er

T½=log(½) / log(a)

3)

sætter du f(x)=200 og løser det.

håber det kunne bruges


Svar #2
06. april 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Jeg havde godt tænkt, at jeg skulle bruge min nye lommeregner (TI89), og lade den beregne funktionsforskriften. Jeg har bare lidt problemer med at få det til at fungere. Svaret på 2 og 3 har jeg forstået, tak for det. Jeg skal altså bare lige finde en forskrift, jeg kan bruge. Må hellere lige læse mig til det i manualen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2010 af nielsenHTX

kan desværre ikke hjælpe dig med din TI89 da jeg bruger excel eller et andet program på computeren.

men jeg får den til.

f(x)= 4385,1*e-0,023x
R² = 0,9997


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. april 2010 af nielsenHTX

 lige en kommentar til 1)

hvis du skal vise det helt rigtig skal du vise grafen på enkelt logaritmisk  papir. og hvis det der er en retlinje så har du vist at det er en  ekspotentiel funktion


Svar #5
07. april 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Tak Thomas, 

Din sidste kommentar var super - det var lige, hvad jeg skulle bruge. tænk, at jeg ikke selv havde fået den idé (!?)

Tusind tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Ekspotentielt aftagende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.